Bumblebee Blogg

Bumblebee Blogg

Här kan ni följa oss på Bumblebee men även några av våra härliga företag som är en del av Bumblebee och deras vardag som företagare.

 

Publicerat 2022-12-18

Spenderar vi lika mycket pengar nu som vi tidigare har gjort?

Det är över lag ingen vidare rolig läsning vi har framför oss när vi slår upp dagstidningarna (eller loggar in på deras nyhetssiter…) om mornarna. Oroväckande rubriker som följs av ännu mörkare texter. Allt ifrån de fyra schimpanser som har skjutits ihjäl på Furuviksparken (hoppas så att de tre överlevande tillfrisknar snart från skottskador och förkylning) till allt hemskt som fortsatt sker i Ukraina. Inte nog med detta så läser vi varje dag om de skenande kostnaderna och upplever dem! Kostnaderna som tros kommer öka än mer under 2023.

Vi närmar oss julhelgen med stormsteg och samtidigt så befinner vi oss just nu i den tid på året då handeln vanligen går som allra bäst och vi shoppar som mest- men hur ser det ut jämfört med tidigare år, spenderar vi verkligen lika mycket pengar nu som vi tidigare har gjort?

På Di så går det att läsa att enligt Nordeas årliga julundersökning så minskar hushållens budget för julklappar. Fler planerar att köpa färre julklappar samt att fler också väljer att avstå julbord ute på restaurang. Enligt Swedbank så spås det att mindre pengar kommer läggas på jul- och Nyårsfirande, julklappar, kläder, resor samt Mat och dryck.

Oavsett hur mycket du, ditt företag och din familj har påverkats- och/eller kommer att göra det till följd av höjda kostnader så vill jag ändå nämna att det finns ljuspunkter i allt elände. Experterna varken tror på någon djup eller långvarig lågkonjunktur och även om arbetslösheten spås öka något under 2023 så tros det inte öka dramatiskt samtidigt som många branscher fortsatt kommer efterfråga arbetskraft.

Önska er alla en riktigt trevlig fjärde advent.

//E

 

Publicerat 2022-11-06

Närmar vi oss en lågkonjunktur?

Hoppas du har haft en riktigt fin Allhelgonahelg! Kanske har du besökt någon kyrkogård och tänt ljus på gravar eller minneslund? Tycker att denna helg är den finaste helgen vi har under hösten, just i år kanske inte vädret har varit det bästa men skönt att kunna ”fira” en helg utan kommersiellt jippo runtomkring.

På tal om kommersiellt jippo så är det inte många ljuspunkter i den svenska ekonomin just nu. Den privata konsumtionen blir allt lägre med anledning av inflationen. Vi behöver lägga mer pengar på drivmedel, mat, räntor och energi vilket gör att vi har mindre pengar kvar att spendera på annat varje månad, om någonting alls. Vissa behöver betala räkningarna med sparkapital medan andra överväger att låna pengar för att ha råd att betala sina räkningar (ingen bra åtgärd som absolut ska undvikas då det bara leder till en ond kostnadsspiral). Detta påverkar såklart inte bara oss som privatpersoner- utan också oss som företagare. Många branscher, dock inte alla, spår en allt dystrare framtid. Konjunkturinstitutet gör bedömningen att den svenska ekonomin är på väg in i en lågkonjunktur redan till 2023 som de tror kommer vara fram till 2027.

Hur ser du som företagare på framtiden. Dela gärna med dig av dina tankar. Kanske vill du skriva några rader och dela med dig av dem här på bloggen? Skicka i så fall ett mail till hej@bumblebeesweden.se

Ha en bra vecka! //E

 

Publicerat 2022-09-04

Höst, dåligt tävlingsresultat och snart valdagen!

Hej,

Hoppas det är bra med er alla?!

Nu var det ett antal veckor sedan jag skrev några rader här inne. En sommarperiod har passerat och vi har precis gått in i den första riktiga höstmånaden. På hundpromenaden i morse så tyckte jag att det riktigt kändes i luften att hösten är på intågandes. Blir till att spendera eftermiddagen med att plocka undan sommarskor och kläder för att ge plats åt tjockare jackor, halsdukar, handskar och varmare skor. Kan tycka att hösten är en riktigt härlig årstid men det förtar lite när man vet att vinterns riktigt kalla, mörka och ruggiga månader ligger framför oss… Sedan kan det kanske också bero på att det innebär att golfsäsongen går mot sitt slut.

I somras så ställde Bumblebee.nu upp med ett lag i den årliga masterstävlingen i Ljusdal. Laget var maxat (med undantag för undertecknades deltagande 😉). Efter den första dagen så ledde vi, kanske berodde det på att mitt resultat fick räknas bort…, med efter den dagen så havererade vi totalt. Bumblebee-laget kom inte sist men vi var definitivt inte med och konkurrerade om pallplatserna. Nya tag till nästa år!

Valdagen närmar sig med stormsteg

En annan sak som är ett tecken på att vi börjar lämna sommarperioden bakom oss är att våra politiska partier och dess representanter syns i princip överallt på plakat längs med vägarna, i TV-rutans alla debattprogram, i dagstidningar och i sociala medier. Den ena politiska rubriken avlöser den andra och detta för att vi går mot val. På söndag, om en vecka, så ska vi gå till vallokalerna för att göra just vår röst hörd om hur vi vill att Sverige ska styras de kommande fyra åren.

Jag hoppas att ni som läser detta kommer att gå och rösta- för det är vår plikt! Vi har förmånen att leva i en demokrati som så många kämpar för. Ett demokratiskt samhälle är ingen självklarhet och vi som nu har rätten att få rösta, vi ska också ta vårt ansvar och göra det.

Vet du hur du ska rösta?

Jag tror att de allra flesta av oss har koll på var de olika blocken står i de politiska frågorna men jag kan personligen säga att jag har haft svårt för att hålla isär hur de olika partierna inom blocken skiljer sig åt i vissa frågor.

Jag har också gjort ett antal ”valkompass” för att med hjälp av dessa få en bättre klarhet i hur partierna står i förhållande till ett antal politiska frågor. Kan varmt rekommendera att göra någon av dessa! Även ni som är helt säkra på hur ni ska rösta kan kanske få en funderare i någon fråga efter att ha gjort ett valkompass (pratar av egen erfarenhet).

Förslag på valkompasser för att testa hur dina åsikter står i förhållande till partiernas (OBS! Externa länkar):

Det finns många fler valkompasser att göra, kanske har du en lokaltidning som också har tagit fram en valkompass!?

Och du- om du inte har möjlighet att rösta på söndag så förtidsrösta!  

 

Hoppas ni får en bra och produktiv vecka! //E  

 

Publicerat 2022-07-06

Kostsam strejk och tid för reflektion

Så kom det där beskedet i måndags, som har legat som ett hot i luften under en tid, SAS-piloterna gick ut i strejk vilket inte bara drabbar SAS och dess anställda. Det drabbar även ett stort antal resenärer som nu är strandsatta runtom i värden och som inte vet hur de ska komma hem. Det drabbar även semesterfirare som inte har hunnit lämna landet utan som har fått planera om sina semesterplaner. Läste någonstans att denna strejk drabbar ca 30 000 personer varje dag.

Många semesterfirare kanske befinner sig på en härlig sol- och badsemester och börjar redan nu planera för nästa semesterresa och utan att veta så kan jag tänka mig att SAS som bolag inte finns med i de planerna… Detta kan omöjligt vara bra för företagets varumärke och man kan fundera på vad denna strejk kostar bolaget vad gäller deras renommé. Resumé (OBS! Extern länk) har skrivit en intressant artikel om hur SAS varumärke har kraschat efter strejken, helt klart en läsvärd artikel.

Inte nog med att det är strejk på SAS så är det också många som inte har lyckats komma iväg på efterlängtade semesterresor utomlands pga. att man saknar giltigt pass. Trots att man har varit ute i god tid så har passen inte levererats enligt informationen som har angivits på polisens hemsida. Tycker det är jättetråkigt för alla drabbade men hoppas att detta är någonting att dra lärdom ifrån- att alltid ha ett giltigt pass (även om man inte har någon utlandsresa inplanerad).

Oavsett om du är på semester eller jobbar så hoppas jag att du har en bra sommar och ges möjlighet att kunna njuta av varma sommarkvällar, bad från klippor, en lugn stund med en bra bok i hängmattan eller kanske en vild festhelg med nära kompisar. Alla har vi olika behov, önskemål, möjligheter och förutsättningar MEN tid för reflektion och möjlighet att sätta upp planer och mål för hösten kan de allra flesta göra och är, enligt mig, det bästa med sommaren- en period då man får lite mer perspektiv och möjlighet att verkligen ge sig själv tid till eftertanke.

Svensk sommar när den är som allra bäst! Lata dagar, klarblå himmel och lugna stunder...

Ta hand om er därute! //E     

Följ oss gärna i våra sociala medier:

Instagram: @Bumblebeesweden
Facebook: Bumblebeesweden.se
LinkedIn: Bumblebee Sweden

 

Publicerat 2022-06-27

Midsommar, jobb och ungt företagande

Den varmaste midsommarhelgen i Sverige på länge...

Då har midsommarhelgen passerat och vissa har påbörjat sin semester medan andra går in i årets mest hektiska arbetsperiod just nu. Många företag ska under bara några få månaders tid dra in mer än halva sin årsomsättning. Tänker främst på företag som befinner sig inom turistnäringen. Det är också många ungdomar och studenter som nu under sommaren kommer arbeta mycket för att tjäna ihop en extra slant för att dryga ut studiebidraget eller studielånet.

Unga företagare

Blir så glad när jag kommer i kontakt med ungdomar som vill ha tips och råd på hur man med små medel kan starta någonting eget och som kan generera i en inkomst. Känner ni några ungdomar förresten som går i starta-eget-tankar så tipsa dom gärna om att höra av sig till oss på Bumblebee.nu för rådgivning om hur man kan ta en idé vidare till verklighet!

På tal om företagande och ungdomar så var det ett syskonpar som ringde på min ytterdörr häromdagen.  Det var två ungdomar som precis har tagit studenten och som har en gemensam dröm om att få åka till Australien och studera två terminer. Deras föräldrar hade inte möjlighet att sponsra deras studieresa (vilka har det!?!) så de beslutade sig för att köpa in ett sortiment av strumpor, underställ och underkläder i det miljö- och hudvänliga materialet bambu som de gick runt och sålde i bostadsområden. Med tanke på min svaghet vad gäller företagande- och framförallt driftiga ungdomar så kunde jag inte göra annat än att handla av dem- trevliga var de också 😊.

Kan inte låta bli att tänka tanken på att dessa ungdomar kanske redan nu har lagt grunden för ett kommande framgångsrikt företag. Dessutom ett företag som säljer varor som ligger i framkant med tanke på miljöaspekten!

På tal om ungdomar, företagande och fantastiska företagsidéer så kan jag inte låta bli att nämna den unga kille som UNT (OBS! Extern länk) skrev om härom veckan. En kille, endast 13 år gammal(!), som säljer koordinater till övergivna platser. Vilken företagare! Han imponerar verkligen på mig- dessutom säljer han en produkt som jag själv fascineras väldigt mycket av, bortglömda platser som jag gärna besöker med spänning (aldrig otillåtna sådana) och även med viss fasa. Det har blivit några besök genom åren men den plats jag personligen tyckte var mest sorglig/spännande/olustig att besöka var Norrlandsporten. En gammal skidanläggning som har stängts ner och där mycket av den gamla byggnationen finns kvar. Var där som barn och åkte skidor när anläggningen fortfarande var i bruk och som med åren har fått ett helt annat utseende. Var en konstig känsla att se någonting som tidigare varit fyllt av liv, glada turister (som jag själv) och en puls som under ca 25 års tid har förvandlats till en riktig ”spök”-anläggning med övergivna hus, delar av en solblekt pistkarta hängandes på väggen bredvid den lucka- i-väggen där man köpte liftkort. Även gamla skidor och liftkortshållare kunde man se genom de trasiga fönstren samt delar av liftanordningen. Var aldrig upp till toppstugan men om man får tro bilder på google så finns även den kvar tillsammans med viss inredning. Stugan där man tidigare har ätit hamburgertallrik till lunch… Om ni är nyfikna så går det att googla fram lite bilder som visar hur övergiven platsen är idag.

Som jag så ofta gör så avslutar jag detta inlägg med ett tänkvärt citat; ” Välj ett jobb du älskar och du kommer aldrig att behöva arbeta en dag i hela ditt liv.” - Confucius, filosof  

Ha en bra (semester)vecka! //E

Följ oss gärna också i våra sociala medier:

Instagram: @Bumblebeesweden
Facebook: Bumblebeesweden.se
LinkedIn: Bumblebee Sweden

 

Publicerat 2022-06-13

Besök hos Marketplace STHLM

För någon vecka sedan så var Bumblebee.nu på ett mycket trevligt möte hos MarketPlace i Stockholm, Bandhagen där vi träffade företagets marknadsansvarig Lilla Nemeth.

Vi var på väg till dem redan i november förra året men på grund av olika omständigheter så lyckades vi tyvärr aldrig komma dit- men nu blev mötet äntligen av.

Market Place är ett företagscenter och marknadsplats för kvinnliga företagare. De skriver såhär på deras hemsida ”Alla kan starta eget oavsett ursprung och kön” vars affärsidé bygger på mycket viktiga samhällsfrågor. Läs gärna mer om dem här (OBS! Extern länk).

Bumblebee.nu har tillsammans med dem inlett ett samarbete där vi kommer att lyfta de företag som är anknutna till dem och som registrerar sina företagsprofiler på Bumblebee.nu.

I den främre delen av deras lokal så har de en butiksyta där kvinnliga företagare ges möjlighet att sälja sina produkter. De hade verkligen jättemycket fint, alltifrån barnböcker med fina illustrationer till hudvård som var paketerade i fantastiskt vackra flaskor och burkar. Om ni har vägarna förbi butiken så hoppas jag att ni besöker den och spanar in sortimentet. Perfekt ställe att hitta födelsedagspresenter, gå-bort present eller varför inte en fin dopgåva?

    

Hudvård, korgar och kläder är bara en bråkdel av sortimentet som erbjuds på Marketplace

 

Även vi fick ett eget bord i butiken att ställa upp lite informationsmaterial om oss och hur vi kan stötta de företag som är knutna till Marketplace.

Vi hade även förmånen att med hjälp av Förhandlat (OBS! Extern länk) kunna erbjuda de företag som är knutna till Marketplace ett riktigt bra erbjudande som vi är övertygade om kommer att komma till stor nytta för företagarna. Ett jättestort tack till Förhandlat som hjälper oss och det kvinnliga företagandet med detta!

Sommar!

Midsommarhelgen börjar närma sig med stormsteg och snart är det även dags för sommarsemester för många av oss. Bor du i Stockholmsområdet och ska åka iväg på semester och behöver en trädgårds- och husvakt så gå in på Bumblebee.nu och sök efter företag som kan hjälpa dig med det. Kanske hittar du någonting annat som du är i behov av också :)? 

Tills vi hörs nästa gång- ta hand om er! //E

Instagram: @Bumblebeesweden
Facebook: Bumblebeesweden.se
LinkedIn: Bumblebee Sweden

 

Publicerat 2022-05-06

Trevlig nationaldag!

Hej,

Vill kika in och önska er alla en riktigt trevlig nationaldag!

6 juni är inte bara Sveriges nationaldag utan det är också den svenska flaggans dag!

Tycker det var alldeles nyligen som denna dag blev en helgdag men enligt Wikipedia (OBS! Extern länk) så blev detta en ”röd” dag redan 2005- alltså för 17 år sedan, så helgdagen kanske inte längre är att betrakta som ny…

Visste ni förresten att nationaldagen firas till minne av att det var det datumet, år 1523, som Gustav Vasa valdes till kung? Även att den regeringsform som gällde fram till 1974 års regeringsform skrevs under just 6 juni- fast år 1809.

Hur firar du Sveriges nationaldag?

Ta hand om er! //E

Följ oss gärna i våra sociala medier:

Instagram: @Bumblebeesweden
Facebook: Bumblebeesweden.se
LinkedIn: Bumblebee Sweden

”Din tid är begränsad, så slösa inte bort den på att leva någon annans liv. Låt inte bruset av andra människors åsikter dränka din inre röst. Ha mod att följa ditt hjärta och din intuition.” - Steve Jobs, grundare av Apple (CC)

 

Publicerat 2022-05-31

Tiden svischar förbi, dyr mat, bättre tider(?) och Bumblebee.nu

(Inlägget skulle ha publicerats igår men med sk*t bakom spakarna så publicerades det aldrig)

Måndag igen! Veckorna bara rusar förbi. Känner att jag knappt har hunnit njuta av våren innan det är dags att på allvar börja planera inför midsommarhelgen.

Hoppas att ni har haft en bra Kristi Himmelfärdshelg och att ni har kunnat stanna upp lite och haft möjlighet av att njuta av några lata dagar, om ni har haft möjlighet att vara ledig vill säga?

Det är långt ifrån alla som har möjlighet att vara ledig bara för att det är storhelg. Har själv arbetat inom handel under många år (10 år för att vara exakt) vilket har inneburit mycket helgarbete. Under en period så arbetade jag dessutom varje helg och känner väl till hur mycket det är att göra under dessa ”storhelger”. Kommer ihåg hur jag upplevde att ”alla” pratade som om det var en självklarhet att helg var lika med ledighet och kunde inte förstå att det kunde vara så självklart.

Inflationen börjar märkas…

Var och stödhandlade lite mat ikväll och då jag inte är huvudansvarig för matinköpen i familjen så får jag nog erkänna att jag har lite dålig koll på matpriserna. Vad jag däremot reagerade på var att totalsumman som jag handlade för var, enligt mig, ganska mycket dyrare än vad en stödinhandling normalt brukar kosta. Stödinhandlingen består i stort sätt av liknande varor varje gång så jag skulle nog kunna säga att de är jämförbara med varandra. Även förra gången jag gjorde mitt ”vanliga” stödinköp så reagerade jag på att jag tyckte att det var dyrare än vanligt men tänkte att det berodde på att jag var och handlade på en matkedja som jag normalt sett inte brukar handla på.

När jag kom hem så kunde jag inte låta bli att smita in på SCBs (Obs! Extern länk) hemsida och kunde då läsa följande: ”Inflationstakten enligt KPIF (Konsumentprisindex med fast ränta), det vill säga förändringen från samma månad föregående år, var 6,4 procent i april 2022. Det är en uppgång från mars då inflationstakten var 6,1 procent. Månadsförändringen från mars till april var 0,6 procent.”

Detta är tydligen den högsta inflationstakten sedan 1991(!), året som många minns med stor fasa, och att prisökning på livsmedelsprodukter vad gäller främst kött och grönsaker ökade under april. Inte konstigt då att jag reagerade på att min ”normala” shoppingpåse med just grönsaker och mejeriprodukter upplevdes som ovanligt dyr… Kan inte undgå att tänka på de familjer som redan innan ökad inflation hade det tufft med matkontot och som nu får det än mer tungt.

Vad gäller spannmålsprodukter så exporterar Ukraina och Ryssland närmare 30 procent av allt spannmål. Och enligt en artikel i Må Bra (Obs! Extern länk) så har kriget satt den exporten ur spel vilket kommer leda många företag till konkurs. Dessutom varnar LRF för att det kommer bli en brist på alla typer av livsmedel under hösten/vintern. Det spås att bland annat kaffe, kött från Sverige, grönsaker, bröd & pasta kommer bli dyrare alternativt en bristvara enligt samma artikel.

Då även Coronan, utöver kriget, har satt leveranskedjorna ur spel så kan jag inte låta bli att fundera på vad mer som kommer öka i pris utöver mat, drivmedel och el…

Tror på bättre tider inom en överskådlig tid

Det är som sagt mycket negativitet som vi kan läsa om i våra nyhetsflöden- och vi bör, som jag tror att jag har skrivit tidigare, planera för det värsta och hoppas på det bästa. Däremot så kan jag inte påstå att jag är förvånad över den inflation som vi nu ser, kriget exkluderat. Under coronan så har mer pengar tryckts in i systemet för att dämpa de ekonomiska konsekvenserna och med mer pengar i systemet så leder det till inflation (enkelt beskrivet).  

Utan att kunna titulera mig som nationalekonom så finns det mycket som talar för att den ekonomiska ”instabilitet” som vi nu ser inte kommer att bli alltför långvarig. Min starka övertygelse är att vi kommer ha några riktigt tuffa år framför oss med pris- och ränteökningar, fallande bostadspriser och en delvis turbulent aktiemarknad men att inflationen kommer bromsas in rejält (kanske redan under nästa år) och att det om ett par års tid kommer att stabilisera sig. Vad tror du?

Vill passa på…

Innan vi stänger ner för kvällen så vill jag passa på att påminna dig om Bumblebee.nu. Vår affärsidé är att sänka tröskeln till det egna företagandet. Det ska vara enkelt att våga starta och driva företag i mindre skala, samt att hitta uppdrag utanför de traditionella uppdragsförmedlarna. Vi finns här för att hjälpa dig som företagare eller för dig som har drömmar om att bli det. Behöver du en punsch i rätt riktning så tveka inte att kontakta oss.

You can fly...

 

"Entreprenörskap är att leva några få år av ditt liv så som de flesta inte vill göra, så att du kan spendera resten av livet med att leva som de flesta inte kan göra". - Student vid Warren G. Tracy

Ha en bra vecka! //E

 

Publicerat 2022-05-23

Bumblebee.nu är stolta över ny samarbetspartner med en fantastisk företagsidé som gynnar dig som småföretagare

Hej,

Så har vi gått in i veckan då det är Kristi Himmelsfärd. Innebär det kortvecka för er?

Registrera dig på Bumblebee.nu

På Bumblebee.nu tar vi, som ni vet vid det är laget, aldrig ledigt. Vår plattform är öppen 24/7.

Varför inte använda 5 minuter av helgen till att registrera ert företag hos oss- eller varför inte passa på och hitta den kompetens som ni söker- både som företagare eller privatperson?

Vad är Bumblebee.nu?

Om du mot förmodan har missat vilka vi är så kommer här en kort beskrivning 😊:

 • Vi är en plattform där;
  • Småföretagare kan lägga upp sin profil för att synliggöra sig/sitt företag för nya arbetsmöjligheter kostnadsfritt
  • Småföretagare kan få hjälp med det man behöver för att starta upp sitt företag, för löpande support och för ad-hoc frågor inom de områden Bumblebee erbjuder kringtjänster inom

  • En kund (både företag och privatperson) kan hitta rätt person/kompetens för sitt uppdrag

Vår affärsidé är helt enkelt att sänka tröskeln till det egna företagandet. Det ska vara enkelt att våga starta och driva företag i mindre skala, samt att hitta uppdrag utanför de traditionella uppdragsförmedlarna. Så om du inte redan har registrerat dig hos oss så passa på nu!

Kommande erbjudande för registrerade företag

I vecka så har Bumblebee.nu inlett ett samarbete med ett företag som heter Förhandlat. Ett företag som beskriver sig med följande text:

Förhandlat är en medlemsbaserad inköpstjänst för företag som vill sänka inköpskostnaderna. Vi sköter förhandlingarna samt förenklar och automatiserar processerna för aktivering av inköpsavtalen och rabatterna. I praktiken innebär det att ju fler vi blir som tar del av rabatterna desto bättre priser och förmåner får vi från leverantörerna!

Som medlem väljer du bort listpriser, köer och förhandlingar från över 40 stycken leverantörer

 

Förhandlat. Ny samarbetspartner som vi är otroligt glada och stolta över att få jobba tillsammans med

Visst låter det bra va!?

Så håll utkik i våra sociala medier, och här på bloggen om kommande erbjudanden för dig som småföretagare.

Instagram: @Bumblebeesweden
Facebook: Bumblebeesweden.se
LinkedIn: Bumblebee Sweden

 

Ha nu en riktigt bra (kort?)vecka! //E

 

Publicerat 2022-05-16

Sverige och Nato, ukrainsk seger i ESC och humlorna börjar titta fram...

Även förra veckan var återigen en vecka som kunde sammanfattas som händelserik- och också starten av denna… Idag meddelade Magdalena Andersson att hennes regering kommer att ansöka om ett svenskt medlemskap i Nato. Detta är enligt DN (OBS! Extern länk) en händelse som har toppat nyhetsflödet i internationell media idag.

Enligt en artikel i Dagens Industri så har Företagarna ställt frågan till sina medlemmar om de anser att Sverige ska gå med i Nato. I den undersökningen så svarade 71% av respondenterna att Sverige bör gå med i Nato (dessutom var det 13% som svarade att de inte vet).  20% av de svarande ansåg att Sverige bör gå med i försvarsalliansen med anledning av att det är viktigt ur ett näringslivsperspektiv, exempelvis vid större investeringsbeslut.

Experter menar att Sverige som enda nordiska land utanför Nato skulle förlora ett flertal affärer genom att inte gå med i Nato då det bedöms som för stor osäkerhet att investera i landet.

Natofrågan är helt klart en mycket komplex fråga och det finns goda argument som talar både för- och emot ett medlemskap men oavsett vad så togs det ett beslut idag som är slutet på en era och början på en ny. Är övertygad om att vi är många som kommer följa händelseutvecklingen mycket noggrant.

Om vi lämnar det svenska Nato-medlemskapet för en stund och tittar tillbaks på helgens final av Eurovision Song Contest så tror jag inte att vi var många som blev förvånade över att Ukraina var det land som vann folkets röster- och med det tog hem segern i finalen! Kan inte minnas att det någon gång tidigare har varit en raplåt som vunnit?! Helt klart ett land som var väl värd segern och inte tror jag heller att vi var särskilt många som förvånades över Rysslands uttalande efter segern om att Ukraina skulle ha brutit mot reglerna (OBS! Extern länk till Expressen)…

Håller tummarna för att det är möjligt att genomföra nästa års final på plats i Ukraina och att övriga Europa kan åka dit och ta del av finalen live.

Försmak på sommarsverige

Ser ni den stora humlan?

På hemmaplan var det en helg som gick i golfens tecken för min del, golf både lördag och söndag! Kul och se att det var så många som hade hittat ut till både rangen och banan. Kan inte påstå att jag gjorde någon större succé på banan men allt var det skönt att komma ut och se körsbärsträden blomma och björkarna bli gröna. Dessutom fick jag syn på en gigantisk (enligt mig) humla som flög emellan ogräsets blommor. Är inte det ett sommartecken så säg?! Och på tal om humlor så hoppas jag att du vid det här laget har koll på att du som företagare kan registrera din företagarprofil helt kostnadsfritt på bumblebee.nu samt att du som efterfrågar kompetens kan hitta den här.

Följ oss gärna också i våra sociala medier:

Instagram: @Bumblebeesweden
Facebook: Bumblebeesweden.se
LinkedIn: Bumblebee Sweden

//E

 

Publicerat 2022-05-08

Börsfall, ansvar och dålig dag på jobbet

Det var en händelserik måndag på Stockholmsbörsen. Stora rubriker spred sig i olika medier om att börsen rasat med 20(!)%. Det visade sig senare att raset landade på 8% men att den sedan återhämtade sig snabbt. Tror att vi som scrollade igenom nyheterna runt 10-tiden i måndags satte förmiddagskaffet i fel strupe och hann fundera på hur det skulle komma att påverka våra pensioner…

Börsfallet ska enligt medier ha berott på att en handlare på storbanken Citi gjorde ett fel när en transaktion genomfördes. Trots att felet upptäcktes och rättades till efter en kort stund så kan det trots allt ha orsakat finansiella skador och påverkat bankens anseende (se mer på Svt nyheter. OBS! Extern länk).

När jag läste om detta så slogs jag av tanken på frågan om ansvar. Det är så otroligt många människor som bär stora ansvar med koppling till sina arbeten. Säger ibland lite skämtsamt att det är tur att man inte jobbar med att rädda liv när man har haft en mindre lyckosam arbetsdag- men tänk vad många det är som, trots att de inte räddar liv, har sådana arbeten vars handlingar kan få så extremt stora konsekvenser (och uppmärksamhet). Både för andra och för de själva. Tror exempelvis inte att kaptenen på Costa Concordia ens kunde föreställa sig att hans sämsta(?) arbetsdag skulle leda till att 32 stycken personer dog till följd av att lyxkryssaren gick på grund utanför den italienska ön Giglio. Kaptenen fick 16 års fängelse (Se gärna SVTs dokumentär om katastrofen här, sevärd!).

Varför tar jag upp den fruktansvärda olyckan med Costa Concordia, där flera människor dog, när jag skriver om det handhavande felet som låg bakom börsraset i måndags- liv som aldrig kan jämföras med pengar? Jo- för det handlar om ansvar och framför allt om konsekvenser för den enskilde när någonting händer. Att hamna i mediernas centrum för ett fel man har begått. Oavsett om det handlar om liv, renommé eller pengar så tror jag att det är händelser som emotionellt kommer att påverka deras liv, både yrkesmässigt och privat för all framtid, på ett sätt som inte är önskvärt.

Med ett stort yrkesmässigt ansvar så brukar (bör) även lönen vara satt därefter men när felen man gör blir oåterkalleliga och som dessutom leder till stora oönskade konsekvenser så kan man fråga sig om det finns en ersättningsnivå som verkligen är värd det?  

Man kan ju ha olika grader av dåliga dagar på jobbet, tack och lov! Om du råkar ut för en mindre bra dag så har Monster (OBS! Extern länk) skrivit ihop några bra tips på hur det kan hanteras.

Nu håller vi tummarna för att veckan som kommer löper på bra och att vi inte behöver ta hjälp av de tips som ges på nätet om hur mindre bra arbetsdagar kan hanteras.

Ta hand om er och ha en bra vecka! //E

 

Publicerat 2022-04-24

Franskt val, skönhet och deklarationstider

God kväll!

Det är mycket som händer både i Sverige och runt omkring vår omvärld just nu. Idag har Frankrikes invånare gått till vallokalerna och röstat fram Emmanuel Macron till valsegrare. Oavsett var man står politiskt så torde det innebära en mindre förändring av redan tagna beslut inom EU än om Marine Le Pen hade vunnit dagens val, vilket skulle ha inneburit en större påverkan på Sverige.

Om man får tro det som skrivs i media så skulle det i så fall ha inneburit en mindre möjlighet för Sverige att bli godkänd som medlem i Nato då Marie Le Pen representerar ett parti som står närmre Putin- för det är ju så att samtliga trettio Natomedlemsländer måste godkänna Sverige som medlem om vi skulle ansöka om ett medlemskap i Nato. Och på tal om Nato-medlemskap så har det under veckan varit skriverier om att ett icke medlemskap skulle minska möjligheterna till utländska investerare i Sverige, då det bedöms som alltför stor osäkerhet att investera i svenska företag utifrån säkerhetsläget.

Skönhet ser ut att prioriteras även i ”tuffare” tider

Det har under veckan inte bara varit skriverier om det franska valet och Sveriges eventuella medlemskap i Nato som har varit i skriveriernas centrum. Även den ökade inflationen har haft ett stort fokus. Drivmedel, el och matpriserna stiger. Tror inte att det är någon av oss som inte har märkt av det. En ”stödhandling” idag upplever jag är några hundralappar dyrare än vad det var för bara någon månad sedan…   Samtidigt som priserna ökar så finns det anledning för oss att förbereda oss på ökade räntor- och då tänker jag främst på ökade boräntor. De ”goda” tiderna är nog att ses som förbi. Dagens Industri skrev en intressant artikel ”Prischock får svenskarna att börja snåla(OBS! Extern länk). Där finns det att läsa om hur lågprisindustrin gynnas av detta utifrån ett historiskt perspektiv och hur man redan nu ser hur elektronikbranschen ser att vi handlar mindre inom den sektorn vad gäller TV-apparater och spelkonsoller. Även krogbesök spås minskas tillsammans med det egna sparandet. I artikels så går det också att läsa om hur frisörbranschen och klädhandeln har ökat sedan pandemin, dock förekommer det utmaningar att få klädleveranserna inom rätt tid men trots detta så ser det ut som att vi svenskar är fortsatt beredda på att lägga pengar på vårt utseende…

Deklarationstider

Idag tog jag mig i kragen och gjorde det som har legat över mig i över en månads tid- jag deklarerade… Kan inte påstå att det e g e n t l i g e n är SÅ jobbigt som jag alltid föreställer mig att det är innan jag sätter mig ner med det. Tur att jag har en snäll far som är med som moraliskt stöd.

Vi som är egna företagare har ju också lite fler bilagor som ska fyllas i. Måste slå ett slag för bra och tillgänglig information som finns på skatteverkets hemsida. Om du inte har deklarerat ännu så kom ihåg att det ska göras senast 2 maj. Här (OBS! Extern länk) kan du läsa mer om den privata deklarationen och r (OBS! Extern länk) om företagsdeklarationer.

Tycker du precis som jag att det är jobbigt med deklaration så är du varmt välkommen att höra av dg till oss på Bumblebee.nu så hjälper vi dig att komma i kontakt med riktiga proffs- och även du som inte har något företag men som vill ha hjälp med deklarationen kan vända dig till oss så hjälper vi till att förmedla kontakt.

 

Ny arbetsvecka snart- ta hand om er! //E

 

Publicerat 2022-04-18

Hoppas ni har haft en riktigt härlig påskhelg!

En påskhelg med god mat, familjesammankomster och påsktuppen Ossian Olsson på besök- hur var din påsk?

Vilket avslut det blev på årets påskhelg- ca 18 grader varmt och strålande sol! Avslutade påskhelgen med ännu mer påskmat (och som vanligt är det typ lika som det man äter till jul, 6 juni och midsommar…) underbart! Kanske inte riktigt lika underbart när man inser att påskhelgen gick liiite för snabbt och att det imorgon är vardag igen för de flesta av oss.

Blir ett kort inlägg idag, ville in och säga hej och önska er en bra vecka- en sån där vecka då man kommer vara mer dagvill än vanligt då veckan ”börjar” på en tisdag.

Ta hand om er! //E

P.S Jag som trodde att jag inte hade så mycket till övers för ordspråk bör nog tänka om med tanke på att jag så ofta avslutar blogginlägg med olika citat… Idag är det inte något undantag. Såg en text på Instagram som fick mig att fnissa till; Fler företag borde anställa 2-åringar- de kan få mer gjort på en obevakad minut än de flesta hinner på en hel arbetsvecka (rullavagn.nu). Håller ni med 😉?

 

Publicerat 2022-04-10

Däckbyten, hjälpinsatser och påsktupp

Det var en kort vår i år eller vad säger ni!? Snö, slask och regn- vilket bakslag det blev. Behövde boka om tiden för däckbyte i slutet av förra veckan då det visade sig att jag var lite väl väderoptimistisk. Varför är det så ofta så här, man borde ju ha lärt sig vid det här laget att bakslag alltid kommer… Blir du, liksom jag, osäker på reglerna kring vinterdäck varje år när våren börjar närma sig så har Transportstyrelsen sammanfattat reglerna här.

Vad kan göras för att underlätta för de ukrainska flyktingarna att komma ut på den svenska arbetsmarknaden?

Läste en intressant debattartikel i DN för någon vecka sedan, ”Tio sätt att ge flyktingar från Ukraina en bra start” skriven av personer som representerar Företagarna. De listar förslag på åtgärder som bör göras för att underlätta för ukrainska flyktingar att komma ut på den svenska arbetsmarknaden. Läsvärd artikel som lyfter bra förslag tycker jag- och som jag är övertygad om skulle ge goda resultat.

Företagarna.se finns en annan artikel på liknande ämne som skriver att många av de som flyr från Ukraina är barn och kvinnor. Enligt en grov uppskattning så är 50% av flyktingarna som kommer till Sverige i arbetsför ålder, där många troligtvis är relativt välutbildade och talar engelska. Om du som företagare har möjlighet att hjälpa flyktingarna ut på arbetsmarknaden så är det vissa regler som man behöver vara medveten om. Svenskt näringsliv har sammanställt en text som beskriver vilka krav som behöver vara uppfyllda och vad en blivande arbetsgivare bör känna till. Vi på Bumblebee.nu vill såklart gärna vara med och hjälpa till. Just nu tittar vi på vilka möjligheter vi har och förhoppningsvis kan våra idéer leda till att vi också kan vara med och bidra till att hjälpa flyktingar ut på den svenska arbetsmarknaden.

Påsken närmar sig…

Tänk att det snart är påsk. Tycker inte att det var så länge sedan den sedvanliga påskbuffén dukades fram- och snart är det dags igen. Hoppas det blir några fina dagar som kan spenderas utomhus. I många familjer kommer påskharen på besök den här tiden på året med godisfyllda ägg. Dock ser det lite annorlunda ut i min familj. Där är traditionen att påsktuppen kommer på besök med ägg (hur nu en tupp kan värpa ägg 😊?!?) Ossian Olsson heter han, är något farlig/”flaxig” så barnen behöver hålla sig på behörigt avstånd och genom fönstret titta på när han försöker få familjens uppmärksamhet på olika sätt…

Oavsett om du firar påsk eller inte så hoppas jag att du får en riktigt fin vecka.

//E

 

Publicerat 2022-03-27

Hur påverkas du som småföretagare inom tjänstesektorn av oroligheterna i vår omvärld?

Svenska underleverantörer som levererar komponenter till ryska fabriker har stoppat sina leveranser dit. Svenska tillverkare lider brist på komponenter från utlandet och materialpriserna stiger. Men hur ser det ut för oss småföretagare som till stor del befinner oss inom tjänstesektorn och som inte är direkt beroende av komponentleveranser? Såklart påverkas vi också men hur?

Vi tenderar som privatpersoner att konsumera mindre och spara mer i oroliga tider och detta är någonting som såklart påverkar oss företagare. Det kommer alltid att finnas behov av duktiga yrkesmän men efterfrågan på tjänsterna kommer med all sannolikhet att minska och när är utbudet är högre än efterfrågan så sjunker priserna i regel.      

Oroligheterna i vår omvärld med stigande marknadsräntor påverkar bland annat de svenska bolåneräntorna, vilket blir extra kännbart för de hushållen med hög belåning.  

Dagens industri refererar till en undersökning, genomförd av Nordea, under första halvan av februari med kompletteringar i början av mars. Undersökningen visar att 70% av svenskarna tror på stigande boräntor under en 12-månadersperiod. Motsvarande undersökning som gjordes i höstas visade på att endast 25% av svenskarna trodde på ökade boräntor. Vi börjar redan nu se hur respondenternas tro på stigande boräntor besannas. Bankerna höjer sina räntor, både de bundna och de rörliga räntorna och enligt Nordeas enkät så kommer 24% av de svarande att dra ner på onödig ”vardsagskonsumtion” om boräntan fördubblas inom två år. Vad innebär det för företagare inom tjänstesektorn som riktar sig till privatpersoner? Erbjuds tjänster som är svåra att avvara även i tuffare tider eller erbjuds det sådant som skulle kunna anses vara ”lyxkonsumtion”? Här tror jag att det är viktigt att se över sin tjänsteportfölj, göra en konkurrensanalys och kunna besvara frågan varför kunderna ska välja just dina tjänster framför konkurrenterna. Vad erbjuds för mervärde?

Även tjänsteföretag som arbetar B2B kommer att påverkas av det förändrade marknadsläget. Här är det också viktigt att se över sin tjänsteportfölj, säkerställa att man är konkurrenskraftig genom att se över prissättning, kvalité och tillgänglighet.

Inser att det inte kommer vara några glädjeskutt efter att ha läst detta något pessimistiska inlägg och vill därför förtydliga att en viss inflation (prisökning) är ett tecken på en sund ekonomi.   

Vill ni göra ert företag mer synligt så vet ni nog vid det här laget att ni kan registrera er företagsprofil på Bumblebee.nu helt kostnadsfritt. Och du som redan har registrerat ditt företag hos oss- varför inte se över din profil och säkerställ att du har de korrekta kontaktuppgifterna registrerade och en säljande text som beskriver varför potentiella kunder ska anlita just ditt företag- och vad du erbjuder för mervärde 😊?

Söndagskväll och jag sitter på E4an och är på hemväg efter en helg i Hälsingland. Planen var att försöka nyttja liftkortet i Järvsöbacken men efter ett fåtal åk i tung snö och otränade lårmuskler så visade sig planen inte vara särskilt lyckad. Blev en fortsatt helg på plan mark istället.

Hoppas ni har haft en bra helg och får en bra start på veckan!

Mvh //E                                                                                                   

 

Publicerat 2022-03-20

En plan B?

Vilket härligt vårväder vi har haft i helgen! Dock inte riktigt lika härligt att inse hur smutsiga fönsterna är när solens strålar försöker tränga igenom de smutsiga glasen. De borde definitivt putsas men ursäktar mig med att det får vänta tills gatorna har sopats rena efter vinterns sandning (mycket möjligt att nya ursäkter kommer efter att det har gjorts 😉).

Helgen har mestadels spenderats utomhus i solen. Längre hundpromenader, bandyfinal, årets första korvgrillning och brunch i solen på fullsatt fik. Är så roligt att se de första vårtecknen- stan börjar vakna till liv, uteserveringarna fylls med folk, snödroppar och tussilago som sticker upp lite här och där, vårjackan som har hängt långt in i garderoben får tas fram, köerna till däckhotellen där bilarna står uppradade i väntan på att få vinterdäcken bytta till sommardäck och planer med familj och vänner börjar formas för vårens helger och ledigheter.  I ”vanliga” fall så brukar detta vara den tiden på året då jag tycker att det mesta känns lite lättare- vi har värmen, ljuset och lite ledigheter framför oss att se fram emot- men de senaste åren så har de känslorna sett annorlunda ut med anledning av pandemin. Jag längtade verkligen tills allt skulle bli normalt igen- tiden efter pandemin…

Idag längtar jag till tiden efter kriget och få möta våren i ett fredligt Europa. Försöker verkligen ta tillvara på de ljusa stunderna men det är svårt att inte tänka på allt hemskt som händer runt omkring oss just nu. Även vi i Sverige påverkas av kriget, inte bara känslomässigt. Redan före kriget såg vi bland annat prisökningar på drivmedel, el och mat men som nu till följd av kriget ökar i en allt snabbare takt. Regeringen sätter in stödpaket för att mildra konsekvenserna av detta, stödpaket till lantbrukare, elpriskompensation och planer för att sänka energiskatt på bensin och diesel. Utan att gå in i en politisk diskussion så ställer jag mig frågande till om det verkligen bara kan komma gott ur det. Kommer vi ta förgivet att stöd kommer ges även i framtiden och att vi inte behöver anpassa oss till (pris)förändringar? Vad händer den dagen då det inte finns utrymme att ge stödpaket? Jag tror att oavsett vad som kommer hända så är det viktigt att redan nu förbereda sig på förändringar där både en A, B och C-plan finns redo att ta till och där man inte förlitar sig på stödpaket och andra åtgärder. Mitt motto brukar vara, både privat och i arbetet, ”planera för det värsta och hoppas på det bästa”. Kan låta pessimistiskt men visst mår man lite bättre av att ha en väl genomtänkt strategi för situationer som kan komma att inträffa, för att undvika att behöva ta hastiga och ej genomtänkta beslut i en tidspressad situation? Självklart kan man inte spå framtiden och med det kan man heller inte förbereda sig för alla situationer som kan komma att uppstå- men allt finns det anledning till att hålla sig informerad om vad som händer i vår omvärld just nu och vad experterna säger och utifrån det planera, förbereda och agera på sådant som vi själva bedömer som viktigt. Kan kanske handla om räntor, framtida investeringar och sparande.

Jag hoppas att ni har haft en bra helg och att ni ser fram emot veckan som kommer.

På Bumblebee.nu har vi drabbats av tekniskt strul, det är tyvärr inte möjligt att registrera sin företagarprofil eller leta efter kompetenser. Förhoppningsvis får vi ordning på det tekniska snart. Vi håller er uppdaterade på Instagram, @bumblebeesweden.

//E

 

Publicerat 2022-03-06

Mörk vecka och längdskidåkning

Kriget i Ukraina fortsätter, ett enormt lidande för människor och djur, kvinnor och barn på flykt, familjer som förlorat nära och kära och EU-länder som hotas- vilket skapar rädsla hos många. Vi är många som förfasas över det fruktansvärda som sker och som vill vara med och hjälpa till. Har nog aldrig tidigare följt nyhetsflödet så noga som nu och jag tänker- var ska allt det fasansfulla ta vägen?

Har tittat på Agenda ikväll och rekommenderar alla att göra det, inslagen kan omöjligen lämna någon oberörd.

Självfallet påverkas vi på många sätt av det som händer- inte bara emotionellt. Vi ställer oss även frågor av mer privat karaktär som; vad kommer hända med räntorna, fastighetspriserna, handeln, ökad inflation till följd av ökade energipriser, drivmedel och matvaror. Vad kommer hända med besparingar vi har på aktiemarknaden och hur ska man ställa sig till ett eventuellt NATO-medlemskap. Kommer det bli varubrist och vad kommer det i så fall innebära för oss som privatpersoner och som företagare.

 

Helg i Vasaloppets tecken

Mitt i allt elände så fortsätter vardagen och i fredags eftermiddag var jag på väg till Mora för att delta i nattvasan, 30 km. Hade tur att det inte var längre än så. Kom i mål efter nästan 5 timmar. Ingen supertid direkt men målet var att komma i mål- och det gjorde jag! Strax före midnatt passerade jag mållinjen i Mora och med det kunde jag bocka av en av sakerna på min ”bucket-list”. Med tanke på att jag inte är så vältränad så var det inte direkt någon överraskning att jag vaknade upp på lördagen med träningsvärk- och kanske ännu mindre förvånande att kroppen värker än mer idag…

Har sedan länge följt Vasaloppet på TV den första söndagen i mars, vilket är lite av en tradition. Idag var inget undantag men just idag var det extra roligt att följa loppet från TV-soffan då jag kände igen vissa delar av bansträckningen. Det jag noterade var att de uppförsbackar som jag upplevde som mycket branta i fredags kväll knappt såg ut att ha någon lutning alls genom TV-kamerorna… Det var också roligt att få vara en del av arrangemanget genom att få se hur logistiken fungerade. Det är många människor som det ska tas hand om. Överlag så tycker jag att det fungerade väldigt bra. Glada och trevliga funktionärer, varma och goda drycker vid vätskekontrollerna och supermysigt område att gå till efter loppet för energipåfyllnad framför öppna eldar. Om jag ska lyfta något som kanske inte fungerade så där jättebra så var det just stressen vi fick uppleva precis innan start. Vi skulle starta klockan 19:00 och hade bokat Vasaloppsbuss från Mora. Vid beställningen av bussbiljett så fick vi information om att ta en buss som avgick klockan 17:30- so far so good- men när vi sedan anlände till Oxberg, där starten var, så fick vi stå i kö i över en timme för att hämta ut nummerlapparna. Vi var många i kön som kom med samma buss som oss och som hade samma starttid vilket innebar att vi var många som kände en viss stress av att stå i en kö som knappt rörde sig framåt, samtidigt som speakern sa att de startande skulle gå till startområdet. När vi väl fått ut våra nummerlappar så var det bara att gå med snabba steg till starten, problemet var bara att på platsen vi blev anvisade till så fanns det ingen plats för oss. Vi fick snällt ställa oss utanför spåren och ta på oss skidorna. Vi hann knappt få på oss skidorna och få igång pannlamporna innan startskottet löd. Hade vi velat lämna några överdragskläder vid starten, för upphämtning i Mora, så hade det inte varit möjligt… så med stelfrusna kroppar, efter att ha stått stilla i nummerlappskön, så for vi iväg i mörkret med endast våra pannlampor som ledbelysning.

Var en fantastisk tur i spåret. Alldeles stjärnklart och en måne som var så smal så att den knappt syntes. Bitvis kunde vi inte se några andra i spåret- det bara var vi, tystnaden, skogen och stjärnorna. Riktigt annorlunda känsla som infann sig då. Det jag inte verkar komma ihåg när jag skriver detta är att det inte bara var härligt- det var ju faktiskt ganska fysiskt ansträngande också för någon så otränad som jag… Längs med spåret så stod folk och hejade fram oss motionärer. Många hade tänt eldar, satt upp facklor och vissa spelade musik. Alla var verkligen så glada och trevliga.

Kan varmt rekommendera er som har funderat på att åka nattvasan att göra det- tänk bara på att ni behöver vara på plats i god tid före start för att hämta ut nummerlapparna.

 

Ta and om er i veckan! //E

 

 

Publicerat 2022-02-27

Så fruktansvärt

God kväll!

Hade planerat för ett inlägg den här veckan som skulle ha handlat om glädje och framtidstro nu när alla restriktioner har släppts och en ekonomi som såg ut att vara på framfart. Såg positiva vindar framför oss men så hände det som jag tror att få av oss ens vågade tänka. I tisdags 2022-02-24 förändrades världen. Den kommer a l d r i g att bli som den var före det datumet. I extrainsatta nyhetssändningar och spaltmeter efter spaltmeter i dagstidningarna har vi kunnat läsa om invasionen av Ukraina och det förändrade säkerhetsläget i väst. Kan inte annat än förfasas över det fruktansvärda som har inträffat, finns inte ord för att beskriva vilken fruktansvärd situation som så många ukrainare befinner sig i just nu. Kan inte ens föreställa mig vilken skräck de upplever- och framför allt alla barn som är kvar i kriget eller på flykt.

Aldrig hade vi väl kunnat tro att vi skulle behöva uppleva krig i Europa under vår livstid. Ett krig som vi bara vet kommer förändra världen- men inte hur.

Paralympics invigs på lördag, Kina är värdnation, kommer det ha en påverkan på den utveckling vi ser…?

Hela världens blickar riktas mot Europa och vi förfasas över det vi ser och hör. Välgörenhetsorganisationer arbetar febrilt just nu och hjälpsändningar är på väg till Ukraina.

Imorgon när börsen öppnar igen så är det den första dagen sedan EU annonserade kraftfulla restriktioner mot Ryssland. Restriktioner som kommer ha stor påverkan även på svenska företag. Är övertygad om att vi kommer få se röda siffror i morgon men frågan är hur mycket börsen kommer falla.

//E

 

 

Publicerat 2022-02-20

Uppladdning inför Vasaloppshelgen...

Hej!

Vilken helg det ha varit! Strålande sol från klarblå himmel, mycket snö och nästintill helt vindstilla. I alla fall norr utöver. Planen var att helgen skulle spenderas i längdspåret men planen fick lite konkurrens av skidbacken som lockade betydligt mer… Om två helger är det dags för Vasaloppshelgen och i mitt fall så innebär det nattvasan, som genomförs natten till lördagen. Skulle ha åkt redan förra året men C-19 ställde till det vilket har betytt att jag har haft ett helt extra år på mig att träna. Kan med handen på hjärtat erkänna att jag inte har nyttjat den möjligheten fullt ut (kanske knappt någonting alls…) vilket straffar sig nu. Sitter i bilen och är på hemväg, lämnar vinterlandskapet bakom mig och inser att det inte kommer bli många fler meter på längdskidorna före nattvasan. Förhoppningsvis har i alla fall träningsvärken släppt till dess.

Trots att jag inte riktigt är i fysisk form för att ta mig an utmaningen som jag har gett mig in på så är jag glad över att Vasaloppet ser ut att kunna genomföras så som det brukar och så som vi är vana att se det. I år är planen, som oftast, att tidigt på söndagen den första söndagen i mars följa SVTs sändningar från Vasaloppet- fast från TV-soffan inne i värmen. Brukar ni också titta?

Imponeras alltid av all planering och förberedelser som ligger bakom ett så stort ”evenemang” som Vasaloppet. Och på tal om evenemang så var det OS-avslutning idag. Misstänker att det för många innebär att vardagen går tillbaks till det normala igen. Inga extremt tidiga mornar för att följa de svenska framgångarna och att inte behöva försöka parera mellan möten och extra intressanta OS-sändningar. Är det någon av er som känner igen sig 😉? Mitt eget intresse för att följa detta live är nog att anses som något svalt. Har inga problem att läsa ikapp om vad som har missats men däremot så har jag förståelse för er som har fått anpassa tillvaron för att få till möjligheten att se på tävlingarna.

Hoppas ni får en bra vecka! //E

P.S Kom ihåg att du som är egenanställd också kan registrera dig på Bumblebee.nu

 

Publicerat 2022-02-13

Vad händer nu?

Hej,

Vilken innehållsrik vecka det har varit! Med fokus på det positiva så har vi sedan i onsdags inte längre några pandemirestriktioner att förhålla oss till- underbart! Självklart ska vi stanna hemma vid sjukdomssymptom men bara vetskapen om att samhället börjar öppna upp gör mig så otroligt glad, inte minst för alla småföretagare som har drabbats extremt hårt av restriktionerna. Vill verkligen uppmana alla som kan och som ännu inte har vaccinerat sig att göra det. Bara för att restriktionerna är borttagna så betyder det inte att Covid inte längre finns bland oss. Krisinformation skriver att ovaccinerad löper större risk att bli allvarligt sjuk i covid-19. Men vad händer nu när samhället börjar öppna upp och många av oss går tillbaks till arbetsplatsen och kanske träffar kollegor och kunder i större utsträckning än tidigare? Det bör med stor sannolikhet kunna innebära att hela arbetsgrupper kan komma att smittas samtidigt. Tror det är klokt att som företagare med personal fundera både en och två gånger på hur man på bästa sätt kan arbeta för att minimera risken för eventuell smittspridning bland sin personal.

Hur som helst, hade äran att få ha bonusdottern, 19 år, på middag i fredags kväll (inte lätt att få tid med ungdomarna jämt, de har lite annat som lockar och framför allt på helgerna😉). Var så roligt att höra om hur hon och hennes vänners kalendrar börjar fyllas med fler arbetspass, tack vare att restriktionerna har släppt, och att de kan gå ut på krogen i större utsträckning nu än tidigare. Gjorde så ont i hjärtat när bonusdottern sa att några år av hennes ungdom har försvunnit pga. pandemin. Att hon som 18-åring inte kunde fira sin födelsedag på krogen, att perioden före studenten inte innehöll några studentskivor och att studentfirandet genomfördes utan att åka lastbilsflak till exempel. Det är klart att restriktionerna gjort att man som vuxen i ungdomarnas närhet inte har behövt vara riktigt lika orolig men trots allt så kommer man ihåg hur roligt man själv hade det i den åldern- och veta att ungdomarna har berövats samma roliga tid gör faktiskt riktigt ont. Tur att de har många roliga år framför sig.

Inte bara det att restriktionerna har släppt i veckan- Sverige har också tagit några fler OS-medaljer i veckan- kul! Kanske mindre roligt att ställa klockan på ringning riktigt tidiga mornar för att se curling, slalom och big air…

Någonting mer som det har skrivits väldigt mycket om i veckan är det än mer spända säkerhetsläget i Europa. Det som händer vid gränsen mellan Ryssland och Ukraina tror jag inte har undgått någon. Fruktansvärd läsning och jag hoppas innerligt att hoten inte blir till verklighet.

Det är mycket som händer och har hänt i vår omvärld den sista tiden- vilket har lett till tragedier för många företagare och privatpersoner. Oroligheterna i Europa, exceptionellt höga el- och drivmedelspriser, sjunkande börs och materialbrist.

Vi börjar se ordentliga prisökningar som inte är i paritet med löneökningarna. Konsekvenserna av detta börjar redan bli alltmer tydliga och jag tror att vi inom en snar framtid kommer att se än större konsekvenser av det. Hur har du påverkats av detta? Skriv gärna till oss på hej@bumblebeesweden.se och berätta hur detta påverkar dig, som privatperson och/eller företagare. Har själv ställt mig frågan om hur detta kan komma att påverka räntorna men får så otroligt olika svar beroende på vem jag frågar eller vilka texter jag läser. Vad tror du- kommer räntan stiga, vara oförändrad eller till och med sjunka?  

Snart en ny arbetsvecka.

Mvh //E

 

Publicerat 2022-02-06

Likhet mellan idrottsstjärnor och entreprenörer?

God förmidag!

Är det ett veckoslut som har gått i TV tittandes tecken för er del också? Både vinter-OS och årets omgång av melodifestivalen är i full gång och även fast jag inte ser mig som alltför intresserad av att titta på idrott (inte att utöva det heller för den delen 😉) så kan jag inte neka till att jag satt som fastklistrad framför TVn under gårdagens skiathlon damer 15 kilometer och hoppades på medalj för Frida Karlsson. Det blev ett spännande lopp men som slutade i stor besvikelse för Frida. Efter en minst sagt tråkig os-start för de svenska tjejerna i längdskidslandslaget så var det dags för skidskytte. Vad spännande det var och inte gjorde blåsten på skjutvallen det mindre spännande att titta på- allt kunde hända! Inte heller där blev det någon medalj. Däremot fanns det all anledning att fira i det svenska lägret när Walter Wallberg tog OS guld i puckelpist- Sveriges första OS-medalj i detta OS och förhoppningsvis inte det sista!

Tillbaks till de svenska skidåkarna. Det blev en hel del skriverier efter loppen om att det var tungt i spåren och att svenskarna inte hade skidvalla som var anpassad till de rådande förhållandena. Så kan det kanske ha varit eller så kanske svenskarna inte hade lyckats formtoppa sig- eller så var det en kombination? Det kan ju också vara så att de andra helt enkelt var bättre? Oavsett vad det berodde på så kan jag inte undgå att tänka på vilka engagerade och kunniga team det finns bakom varje professionell idrottsutövare. Inte bara inom vinteridrotterna under OS utan det gäller i stort sätt de flesta sporterna.  

Går det att dra paralleller med idrottsutövare och entreprenörer?

Jag skulle vilja påstå att det finns stora likheter mellan elitidrottare och framgångsrika entreprenörer. Att vara entreprenör kräver mod, en outtröttlig vilja att ständigt bli ännu bättre, förfina sina idéer för att möta efterfrågan på en marknad som är i ständig förändring. Jag tänker då främst på konkurrensen- det gäller att hela tiden vara lite bättre än konkurrenterna, att våga ta risker och att ha ett pannben som inte sviker när man möts av motgångar, för det gör man- precis som inom idrotten.

Likheter mellan idrottstjärnor och oss entreprenörer…

Att ensam är stark kanske stämmer men jag är övertygad om att vi tillsammans är ännu starkare, så länge man omger sig av bra personer. Våra idrottsstjärnor jobbar mycket med mental coachning, fysträning, rätt kosthållning etc. (listan kan göras lång) och det gör de i samarbete med experter inom olika områden. Precis så är det för oss företagare också. Vi kan omöjligen besitta all nödvändig kompetens som behövs för att driva framgångsrika företag och för att lyckas så tar vi också hjälp- eller? Det kanske upplevs som en för stor kostnad att ta extern hjälp med sådant som vi inte riktigt behärskar (vi har ju sällan några sponsorer att förlita oss på) men många gånger är ”kick-backen” högre än kostnaderna. Att efterfråga hjälp är ingenting konstigt och ger oss dessutom möjlighet att än mer fokusera på vår kärnkompetens/huvudsyssla och fokusera på att utveckla den- alltför att stå oss starka i konkurrensen. Jessica och jag är inga undantag, vi anlitar också hjälp för att ta Bumblebee.nu vidare på resan och det gör vi med engagerade och dedikerade experter inom sina områden.     

Om du som entreprenör funderar på att anlita stöttning så kolla gärna in vilka kringtjänster som vi på Bumblebee.nu förmedlar.

På tal om likheter mellan elitidrottare och entreprenörskap så är det ju ganska många tidigare svenska idrottsstjärnor som idag är framgångsrika entreprenörer. Tomas Brolin, Peter Forsberg, Pernilla Wiberg, Patrik Klüft bara för att nämna några.

Idag håller vi tummarna för skridskoåkaren Nils van der Poel som ska tävla i skridskor 5000 meter- visste ni förresten att de i snitt åker nästan i 50 km/h…?

Och på tal om att hålla tummarna så får vi också hoppas på att teamet bakom Mellokarusellen har lite bättre flyt inför nästa lördags sändning så att man slipper sitta redo med skämskudden i TV-soffan ;).

Ha en bra vecka!

”Working together is success”- Henry Ford     

Mvh //E

 

Publicerat 2022-01-30

God kväll!

Vilken start på dagen det blev. Den började tidigt för min del. Vaknade av att fönsterna skallrade ordentligt och inte utan att jag trodde att taket skulle blåsa av stundtals.  Stormen Malnik gick inte obemärkt förbi. Även om det var blåsigt här i Mellansverige så var det ingenting emot hur det var i de södra och västra delarna av landet enligt nyhetsflödet. Hoppas ni har klarat er bra och att ni har sluppit få skador på hus, fordon och trädgård.

Vad har hänt i veckan?

Det har varit en nyhetsrik vecka med rapportering om allt ifrån det osäkra säkerhetsläget i öst, störtdykning på börsen och nya rapporter om Covid-läget, som ser ut att nå sin kulm nu, med stora förhoppningar om att snart kunna omklassas som en icke samhällsfarlig sjukdom.  Det är inte många personer i min närhet nu som inte befinner sig i hemkarantän- jag är inget undantag. Har hållit mig på hemmaplan länge nu och trots att jag vet att jag inte ska klaga (ingen i min närhet har blivit allvarligt sjuk till följd av viruset och jag har fortsatt sysselsättning) så börjar jag bli riktigt less på att inte kunna bege mig ut på bland folk och socialisera. Har fått ställa in det mesta även i veckan som kommer- vågar inte chansa på att symptomen ska ge med sig... Det är sådana här gånger man blir påmind om hur bra vi har det som trots allt kan beställa hem mat från matvaruaffären, eller från någon restaurang via hemkörningsfirmor. Men finns det verkligen någon garanti för att den servicen finns att ta del av när vi behöver den som mest?

Vad ska man göra när det händer så mycket omkring oss?

Jag tror att många som känner mig skulle beskriva mig som en person som allt som oftast planerar för det värsta- men såklart hoppas på det bästa.

2018 skickade myndigheten för samhällsskydd och beredskap ut broschyren Om krisen eller kriget kommer (OBS! Extern länk). Den blev högst aktuell att ögla igenom för min del när många europeiska länder stänga ner samhället till följd av att minimera smittspridningen av Covid-19- och ryktet gick att det även skulle komma att inträffa i Sverige. Jag läste igenom broschyren, som förvaras i den där kökslådan där diverse papper och prylar samlas, och tänkte att jag såklart måste köpa hem de saker som rekommenderades i broschyren. Jag fick inte riktigt tummen ur men när jag en vardagkväll fick ett samtal från en bekant som sa att denne hade fått information om att vår dåvarande stadsminister, som senare under kvällen skulle tala till allmänheten, skulle informera om att även Sverige skulle stängas ner så fick jag eld i baken och åkte iväg till ICA Maxi för att köpa på mig ett matförråd som skulle räcka i någon vecka (helt enligt broschyren), om Sverige skulle få utegångsförbud. Jag skippade dock toalettpapper😉- tänkte att det borde vara den enklaste produkten att få tag på i Sverige. Behöver jag tillägga att allt det andra viktiga, som stormkök, batteridriven radio, ficklampa, ljus etc. glömdes bort där någonstans mellan torrpastan och konservburkarna…?! Hur som helst, jag kommer hem med mina matkassar som jag noga placerar avskilt från de andra matvarorna, som redan fanns hemma i skafferi och kylskåp. Det jag hade handlat fick inte förtäras före utegångsförbudet trädde i kraft. Nu blev det ju aldrig något utegångsförbud, stadsministern hade anda planer. Nödmaten åts upp allteftersom och de där andra sakerna som MSB uppmanar oss om att ha hemma glömdes bort… tills för någon vecka sedan… JAG som planerar för det värsta- H U R kunde jag ha ignorerat att agera på den viktiga informationen från MSB!?! Efter spaltmeter av information om det förvärrade säkerhetsläget i Europa den senaste tiden så tog jag mig äntligen i kragen och började pricka av listan över saker som är bra att ha hemma OM krisen eller kriget kommer.

Varför skriver jag det här kanske ni undrar- jo för att med bakgrund till allt som händer i vår omvärld nu så vill jag uppmana alla att se till så att ni har förnödenheter hemma som gör att ni kan klara er i två veckor utan stöd från samhället. Har svårt och tro att vi kan förlita oss på hemleveranser då- som vi är vana vid att ha tillgång till genom endast ett par knapptryckningar bort. Och såklart hoppas vi på det bästa men visst är det skönt att ändå ha en plan OM någonting skulle hända- och vad kan vara viktigare då än att ha en säker plats att vara på med vatten och mat?

Ta hand om er och ha en bra vecka!

The only way to do great work is to love what you do- Steve Jobs-

Mvh //E

 

 

Publicerat 2022-01-23

Valår och vad säger de politiska partierna om småföretagande och entreprenörskap?

Hej,

Utanför mitt fönster så skiner solen idag- riktigt härligt. Dessutom ligger det kvar lite snö på marken efter ett ganska ordentligt snöfall natten till fredagen. Visst blir man på lite gladare humör när solen visar sig och det är ljust ute!? Dessutom tycker jag att det börjar märkas att vi går mot ljusare tider. Underbart!

Förra veckans blogginlägg

Vad roligt att det var så många som hittade till förra veckans blogginlägg och att det blev så uppskattat! Om ni har önskemål om något ämne som ni vill att vi ska ta upp här i bloggen så skicka gärna ett mail till oss på hej@bumblebeesweden.se. Om vi själva inte sitter på kunskap kring önskade ämnen så ser vi till att ta hjälp av någon/några av våra experter som vi samarbetar med.

Valår

Det är valår i år. Tycker inte det var längesedan man gick till vallokalen (ock då åsyftar jag inte kyrkovalet) och nästan lite högtidligt la de olikfärgade lapparna i varsina kuvert. De senaste två valen kan närmast beskrivas som riktiga ”valrysare” och att följa SVTs valvaka är en given tradition tillsammans med familjen.

Får ibland frågan om jag är politiskt aktiv- vilket jag inte är (kan hända att jag i tonåren var medlem i ett politiskt parti men det var nog mest för de roliga festerna och snygga killarna 😉) men jag har ett givet intresse av att följa med i de politiska debatterna och är gärna med i diskussioner som rör samhällsfrågor. Frågor som för mig är e x t r e t viktiga är just frågor som rör företagandet och i synnerhet småföretagandet. Har nämnt det i ett tidigare blogginlägg att 4 av 5 jobb skapas idag i mindre företag och det är just jobbskapandet som är grunden till en god välfärd. Detta är någonting som borde intressera oss alla oavsett om vi själva är småföretagare eller inte. Självklart förstår jag att det finns andra politiska frågor som är minst lika viktiga och med ovan sagt betyder det inte att jag inte har fler hjärtefrågor som jag tycker är mycket viktiga.

Det är ju ett antal månader kvar till valet men jag tycker att det är intressant att redan nu titta lite på vad de olika riksdagspartierna vill göra för att förbättra förutsättningarna för företagen. Att vara småföretagare är för många ett sätt att leva och då är det ju så att det som rör företaget har en direkt påverkan på privatlivet.

Så vad skriver de olika partierna på sina hemsidor med koppling till småföretagandet? Låt oss titta på ett urval av det som finns att läsa på deras hemsidor:

Moderaterna

Moderaterna skriver på sin hemsida; Svenskt småföretagande är Sveriges jobbmotor – fyra av fem jobb skapas i småföretag. Företagande och entreprenörskap ska ha goda villkor.

 De vill;

 • Genomför regelförenklingar så att det blir lättare att starta och driva företag. Arbetet för regelförenklingar ska även prioriteras på EU-nivå
 • Underlätta generationsväxlingar och ägarskiften genom att bland annat förenkla 3:12-reglerna
 • Reformera reglerna för personaloptioner för att företag ska kunna locka till sig och behålla kompetent personal
 • Företag ska kunna lämna uppgifter till alla myndigheter genom en och samma portal. En uppgift ska bara behöva lämnas in en gång
 • Inför en bortre tidsgräns för handläggning hos myndigheter
 • Sverige ska vara världsledande i arbetet med att ta tillvara digitaliseringens möjligheter

Här finns det att läsa mer https://moderaterna.se/foretagande (OBS! Extern länk)

Kristdemokraterna

Kristdemokraterna skriver på sin hemsida; Ett starkt företagande är en garant för nya arbetstillfällen och ett ökat välstånd. Det privata näringslivet och enskilda människors innovationer är och kommer alltid att vara grunden för Sveriges framgångar. Kristdemokraterna vill förbättra företagsklimatet bland annat genom en konkurrenskraftig beskattning, minskat regelkrångel och sänkta avgifter för företagen.

Här finns det att läsa mer https://kristdemokraterna.se/politik-a-o/foretagande/ (OBS! Extern länk)

Liberalerna

Liberalerna skriver på sin hemsida att; Ett gott företagsklimat leder till frihet och välstånd

De vill;

 • Förbättra företagsklimatet
 • Gemensam upphandlingsplattform
 • Likställ trygghetssystemen mellan företagare och anställda
 • Inget vinstförbud för företag inom skola, vård och omsorg
 • Modernisera arbetsrätten
 • Bygg ut bredband och digital uppkoppling i hela landet

Här finns det att läsa mer https://www.liberalerna.se/politik/foretag (OBS! Extern länk)

Centerpartiet

De skriver på sin hemsida; Sverige ska vara världens bästa land att starta och driva företag i. Då behöver vi en företagspolitik som fokuserar mer på möjligheter och mindre på krångel. Dessutom behöver företagare få slippa många av de kostnader som de har idag, som alltför höga arbetsgivaravgifter. Så att pengarna istället går till att skapa nya jobb.  

De vill;

 • Slopa företagarens arbetsgivaravgift för den första anställda
 • Göra det lättare att lämna över sitt företag till nästa generation
 • Införa ”Ingångsföretag”, en förenklad företagsform med mindre krångel

Här finns det att läsa mer https://www.centerpartiet.se/var-politik/politik-a-o/foretagande (OBS! Extern länk)

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna skriver på sin hemsida; Det behövs tydliga och långsiktiga spelregler för hela näringslivet, för stora såväl som små företag. Det är angeläget att företag får verka på en marknad fri från onödiga detaljregleringar. På sikt behövs en fördjupad diskussion om vad som egentligen genererar tillväxt och nya framgångsrika företag. Nya arbetstillfällen brukar skapas i växande småföretag. Det är dessa företag som har stått för en stor del av sysselsättningstillväxten under tidigare högkonjunkturer. Småföretag har alltså en nyckelroll för Sveriges väg mot ökad sysselsättning och minskad arbetslöshet. Näringspolitiken bör därför inriktas mot att ta bort de hinder som finns, för att därigenom ge möjligheter till fler växande småföretag. Det är av stor vikt att minska småföretagarnas administrativa börda, vilken är onödigt stor.

Här finns det att läsa: https://sd.se/our-politics/foretagande/ (OBS! Extern länk)

Miljöpartiet

Miljöpartiet skriver på sin hemsida att; Sverige och Europa behöver moderna och innovativa företag som skapar jobb både i stad och på landsbygd. Vi vill ge fler företag möjlighet att utvecklas och anställa fler.

De vill:

 • att det ska bli enklare att starta och driva företag
 • förbättra tryggheten och minska regelkrånglet för företagare
 • skapa bättre förutsättningar för arbetsintegrerande sociala företag för att skapa jobb för människor som står långt från arbetsmarknaden,
 • skapa fler gröna jobb

Här finns det att läsa mer https://www.mp.se/politik/foretagande (OBS! Extern länk)

Socialdemokraterna

Socialdemokraterna skriver på sin hemsida; Småföretag och entreprenörer måste ges bättre förutsättningar att växa och utvecklas

De vill;

 • ge småföretag och entreprenörer bättre förutsättningar att växa och utvecklasförenkla regelverken så att fler företag kan växa och anställa
 • att samhället ska stötta småföretag så att de vågar investera och anställa
 • att Sverige fortsatt ska vara ett starkt startup-land.
 • öka möjligheterna för företagen att finansiera expansion

Här finns det att läsa mer https://www.socialdemokraterna.se/var-politik/a-till-o/foretagande-och-entreprenorskap (OBS! Extern länk)

Vänsterpartiet

Vänsterpartiet skriver på sin hemsida: Vänsterpartiets mål är full sysselsättning. När alla människor har möjlighet att ha ett arbete fungerar samhället som bäst. Jobb skapas när innovationer och nytänkande omsätts i nya produkter och tjänster, inte genom att konkurrera med lägre löner och sämre villkor.

Vår politik för små och medelstora företag handlar om att skapa långsiktighet och goda förutsättningar för tillväxt. Men också trygghet för den enskilda företagaren och för anställda. Det är viktigt att hitta lösningar där egna företagare är lika bra försäkrade som anställda. För mindre företag kan sjuklöneansvaret vara betungande. Vi vill därför att företag med upp till 10 anställda helt ska slippa betala 14 dagars sjuklön.

Utöver ovan så skriver de även om att det behövs ett statligt åtgärdsprogram för att lösa problem med att Mindre och medelstora företag har en mycket liten del av den forskning och utveckling (FoU) som utförs. De vill också stärka de lokala sparbankernas möjligheter att konkurrera med storbankerna då kapitalförsörjningen ofta är ett problem för småföretagare, inte minst på landsbygden.  

Här finns det att läsa mer https://www.vansterpartiet.se/politik/foretagande/ (OBS! Extern länk)

Reflektioner

Det är intressant att gå in på våra riksdagspartiers hemsidor och läsa på om vad de skriver om företagande. Noterade att det finns vissa hemsidor som inte har uppdaterats på mycket länge… Upplever också att det finns partier som beskriver vad som behöver förändras men att de utelämnar en tydlig beskrivning av huret- hur det ska genomföras. Kan det vara så att de saknar plan på hur vägen till målet ska nås…?

Det finns all anledning och misstänka att det kommer att komma mer information på ämnet från ett antal partier när vi närmar oss valet. Det är ju så att vissa partier har mer fokus på frågor som rör företagandet än vad andra har. Jag har min uppfattning om hur väl jag tycker att de olika partierna hanterar och driver frågor som rör företagande och entreprenörskap- men med det sagt så vet jag att vi är många som tycker olika. Tror ändå att, trots olika åsikter, så vill vi alla att vi ska få bättre och enklare förutsättningar att driva företag även om vi ibland har olika syn på hur vägen dit ska se ut- och vad det innebär 😊. Dessutom så finns det många partier som har en samsyn på dessa frågor och på tal om det så vill jag minnas att jag hörde om en politiker som fick läsa igenom samtliga riksdagspartiers partiprogram och svara på frågan vilket partiprogram som denne representerade. Det råkade bli fel svar på frågan och dessutom så var det ett partiprogram som tillhörde det ”andra” blockets 😉. Synd att jag inte kommer ihåg var jag tog del av den informationen…

Nu är det snart en ny vecka och det är dags för nya tag. Hoppas ni håller er friska och att ni får en bra start på veckan!

Avslutar med ett citat: Don´t tell people your plans- show them your results!

//E

 

Publicerat 2022-01-16

Restriktioner och frågor till företagsrådgivare

Hej,

Söndag igen- veckorna går fort. Misstänker att de flesta av oss är tillbaka i rutinerna igen nu när vårterminen i skolorna är igång efter jullovet. Kanske är rutinerna inte riktigt som vanligt då många av oss, som har möjligheten, sitter hemma igen och arbetar. Kanske trängs vi med sambon och önskade att det fanns en mer avskild plats hemma att arbeta ifrån.

Hur som helst, vi som sitter hemma och arbetar- och kanske inte är helt nöjda över situationen ska nog ändå vara väldigt tacksamma över den möjligheten. Just nu är det otroligt många småföretagare som har det extra kämpigt.

Många företag inom framför allt hotell- och restaurangbranschen går på knäna precis som så många frilansande kulturarbetare gör. Från att ha haft en riktigt tuff tid med restriktioner som påverkat deras verksamheter extremt mycket till att se en ljusning då många restriktioner släpptes under senhösten, till att restriktionerna nu har kommit tillbaks- och dessutom kom informationen om det kort före att restriktionerna började gälla… Januari och februari är normalt sett förslustmånader i många branscher men att det dessutom är ännu sämre förutsättningar nu med restriktionerna gör att man ställer sig frågan om det ens är möjligt att få många av dessa verksamheter att överleva. Om korttidspermitteringar är ett alternativ så förutsätts det att företagen har sparade pengar att ligga ute med tills Tillväxtverket betalar ut ersättning- om de betalar ut ersättning vill säga.

Min personliga åsikt är att det är jättebra att samhället agerar när det kommer till att minimera riskspridningen men jag tycker att det behöver ställas i paritet till vad det också kostar och hur det påverkar oss. Restauranger behöver stänga sina verksamheter senast klockan 23:00, vilket är en av åtgärderna/restriktionerna som jag ställer mig frågande till. Skulle Covid vara mer smittsamt efter klockan 23:00 än vad den är vid klockan 22:00…? Självfallet känner jag till motargumentet mycket väl men det kanske är så att man då behöver ställa krav på oss, individerna, och inte på verksamheterna.

Det är som sagt en tuff(are) vardag för många småföretagare och jag vill verkligen uppmana alla som har möjlighet att hjälpa till att också göra det. Kanske är det värt att betala lite extra för en vara hos den lokala handlaren för att butiken ska kunna finnas kvar. Butiken kanske till och med har en webbshop om man vill undvika ett fysiskt besök. Ska man ”lyxa” till det med extra god mat till helgen och vill undvika restaurangbesök så erbjuder många restauranger att man kan beställa mat och ta med det hem. Vissa kör dessutom hem maten gratis.

Ansiktet bakom en av Bumblebees kringtjänster

Som har nämnts i tidigare blogginlägg så erbjuder Bumblebee.nu kringtjänster inom olika områden, varav ett av områdena är företagsrådgivning. Företagsrådgivning är ett område som spänner över en stor bredd av frågor men i veckans blogginlägg hade jag tänkt att vi ska ta hjälp av en rådgivare och fokusera på frågor som rör de företag som har det extra ansträngt just nu, i samband med den pandemi som vi befinner oss i. Till hjälp har vi tagit Ulf Cigén, en av de företagsrådgivare som vi på Bumblebee samarbetar med. Han har en lång erfarenhet av allt från ledande befattningar i stora internationella företag till att vara egen företagare inom en rad olika områden varav företagsrådgivning är ett av dem- där han är flitigt anlitad.

Vad skulle du ge för generellt råd till småföretagare att göra på kort sikt som inte har råd att betala sina räkningar?

- Första åtgärd, berätta för dina fordringsägare om läget och beskriv den uppkomna situationen. Sedan skulle jag rekommendera att se över kostnaderna och säkerställa att jag har god ordning på utgifterna. Vi vill inte att det ska komma någon överraskning (läs kostnad) som vi inte har räknat med. Sedan behöver det göras en prioritering över vilka räkningar som ska betalas. Det viktigaste är att betala in skatter för lön och sociala avgifter för att undvika ett eventuellt personligt betalningsansvar. Sedan är det antagligen så att många leverantörer har god förståelse för det rådande marknadsläget och kan säkerligen gå med på en avbetalningsplan. Den yttersta konsekvensen är att bolaget går i konkurs och då tappar leverantörerna möjligheten att få in pengarna- så min starka rekommendation är att ta fram och presentera en avbetalningsplan.

Vad skulle du ge för råd i det längre perspektivet?  

-I alla lägen hålla god ordning på likviditeten så att en svacka inte kommer som en obehaglig överraskning.

När ska man seriöst överväga att ansöka om att försätta bolaget i konkurs?

-När man inser att någon förbättring inte är i sikte under överskådlig tid. Särskilt om det befaras att halva aktiekapitalet kan gå förlorat inom kort.

Om man har möjlighet att betala sina utgifter idag men man gör bedömningen att det kommer bli svårt på sikt, vad ska man göra då?

-Ser man att företaget inte ”flyger” finns det all anledning att se över en avveckling innan allt för stor ekonomisk skada inträffar.

Vad är din bedömning, kommer småföretagarna att få den stöttning som efterfrågas?

-Tror att det blir som tidigare. De mest drabbade företagen, hotell/restaurang, resor, kultur mm kommer att erhålla statligt stöd. Tyvärr kommer nog inte stödet i tillräcklig omfattning eller i ”tillräcklig” tid. Jag tror att, tråkigt nog, utslagningen inom dessa branscher kommer att fortsätta.

Vad vi på Bumblebee.nu kan göra för att hjälpa

Kom ihåg att vi ger småföretagarna en möjlighet att synas helt gratis hos oss. Vi kan aldrig garantera att ditt företag får uppdrag via oss men vi kan däremot hjälpa dig att synliggöra ditt företag och de tjänster som företaget erbjuder till potentiella kunder. Om du har ett företag och inte redan har registrerat dig i vår portal så tveka inte att göra det nu- det tar inte många minuter!

Och om ni behöver komma i kontakt med en företagsrådgivare så kan ni alltid vända er till oss på Bumblebee.nu- så hjälper vi er att förmedla kontakter.

Ta hand om er och ha en bra vecka!

Mvh //E

P.S Följ oss jättegärna i våra sociala medier- vi är så glada och tacksamma för var och en av er som följer oss!

Instagram: @Bumblebeesweden
Facebook: Bumblebeesweden.se
LinkedIn: Bumblebee Sweden

 

Publicerat 2022-01-09

Ändrade planer och serietips

God kväll!

Blir ett ovanligt sent blogginlägg i kväll.

Hoppas ni har haft en riktigt bra första vecka på det nya året. Har ni kunnat vara lediga några dagar eller blev det full fart på jobbet direkt?

Sjukstuga här...

För min del blev det något ändrade planer. Hade planerat för att åka skidor några dagar. Både utför och slättförs (tränar inför Vasaloppet- eller rättare sagt Nattvasan…). Vackra soliga dagar med mycket (ny)snö men efter bara några kilometer i längdspåret redan första dagen så kände jag att kroppen inte riktigt var med och med all sannolikhet så berodde det på en begynnande förkylning som bröt ut ordentligt bara några timmar efter mina (mindre bra 😉) prestationer i spåret. Så årets första vecka har mest bestått av sömn och seriemaraton däremellan (och kanske några andra TV-program). Så med andra ord så har jag varit rätt så bortkopplad från verkligheten denna vecka och har således inte mycket att skriva om- annat än att tipsa om några serier som jag tycker var sevärda (och kanske mindre sevärda):

Serietips

Max Anger- With one eye open på Viaplay (extern länk) och Box 21 också på Viaplay (extern länk) var två riktigt bra serier. Man kan inte annat än att bli engagerad (läs arg) när man ser Box 21….

En annan serie, Lyckoviken (extern länk), är riktigt medryckande och jag måste medge att jag hade lite svårt att sluta titta. Säsong 2 visas just nu och jag kommer se till att inte missa nästa avsnitt när det släpps- och inte avsnittet efter det heller 😊.

 

Försöka få tag i covid-test

Hade väl aldrig i min fantasi trott att det skulle vara så svårt att få tag i självtest/tid för att ta covid-test. Förhoppningsvis så blir det bättre lycka imorgon och till dess att jag har tagit testet och fått resultatet så blir det hemkarantän för min del och med lite otur så blir det kanske till att hålla sig hemma längre än så men jag ska absolut inte klaga- det kunde vara SÅ mycket värre. Med alla bra serier så lär jag väl uppdatera bloggen med fler tips på serier inom kort.

Ta hand om er! //E

 

Publicerat 2022-01-02

Gott Nytt År!

Hoppas ni hade ett riktigt bra avslut på 2021 och en ännu bättre start av 2022!

Blir ett kort blogginlägg idag men ville in och önska er alla en riktigt god fortsättning.

Vackert med fyrverkerier men någonting som jag hoppas snart är ett minne blott, varken bra för miljön, plånboken eller framförallt alla djur- varken tama eller vilda...

Nytt år och nya tag, efter mycket festligheter och julmiddagar som fick avsluta 2021 så tycker jag att det känns riktigt skönt att börja städa ut julen och ta tag i det nya året. 

På dagens agenda blir det till att börja städa bort julpyntet men först så ska jag ut och skotta- har kommit riktigt mycket tung blötsnö här i Uppland under natten och förmiddagen.

Njut av dagen! //E

 

Publicerat 2021-12-26

God fortsättning och fortsatt summering av det första Bumblebee-året

Hej!

Hoppas ni har haft en riktigt trevlig julhelg med god mat, förväntansfulla barn och en glad svärmor 😉.

Årets julhelg är inte riktigt över än, enligt mig har vi kanske den mysigaste julkvällen framför oss- Annandag-kvällen. Kvällen då man äntligen kan sätta sig ner i lugn och ro och reflektera över några intensiva dagar med all förberedelse inför jul och självaste julafton och juldagen.

För min del blev det ett julfirande på hemmaplan i två dagar där ena delen av familjen kom på julafton och den andra på juldagen. Tråkigt såklart att dela upp firandet på så vis men i dessa tider så tycker jag att det var ett klokt beslut att inte samlas alltför många samtidigt, även fast vi alla är vaccinerade. Förhoppningsvis så ser det annorlunda ut nästa år så att vi kan fira tillsammans i större sällskap. Hoppas hoppas.

Det var ju inte mitt eget julfirande som jag hade tänkt att skriva om. Som jag skrev i förra veckans blogginlägg så försöker jag, i kortare drag, att sammanfatta det första (förlängda) Bumblebee-året så här kommer fortsättningen.

Q2 2021 (och liiite från mars, Q1)

Trots våra något begränsade kunskaper i sociala medier-världen så skapade vi Bumblebee-konton på Instagram, Facebook och Linkedin i mars. Då vi är ett online-baserat företag så var det en självklarhet att vi skulle använda sociala medier och våra konton där som det primära sättet att bygga vidare vårt varumärke på. Det första inlägget gjordes på Instagram. Vi tyckte såklart att det var ett jättebra inlägg men det tyckte tydligen inte killarna på Onest Communication som vi anlitade för att få en bra start i vårt varumärkesbyggande på sociala medier. De gav oss tydliga direktiv om att ta bort inlägget illa kvickt, kan ni förstå varför det otroligt gulliga inlägget skulle tas bort och som endast bestod av lajks från våra nära och kära 😊!?

Jessicas goa Plutten var såklart Bumblebees ansikte utåt i vårt allra första Instagram-inlägg, sött va!?

Hur som helst- vi började lite trevande att lägga ut inlägg på våra sociala medier-kanaler samtidigt som vi med hjälp av Onest Communication fick hjälp att lägga ut träffsäkra annonser som gjorde att vi kunde sprida Bumblebee.nu på bredare front. Parallellt med detta så bad vi vänner och bekanta med företag att de skulle registrera sina verksamheter på Bumblebee.nu. Självklart bad vi dem att också följa våra konton i sociala medier. Jessica gick också med i många sociala nätverk för egna företagare för att genom de grupperna synliggöra Bumblebee än mer. I och med detta så fick personer utanför vår närmaste svär kännedom om oss och registrerade sina företag i vårt ”företagsregister”.

Parallellt med detta fortlöpte dialogen med det företag som byggt (och bygger) vår plattform för vidareutvecklingen av vår hemsida med justeringar och korrigeringar samt att vi kom i kontakt med tjejerna på Jojo the Agency som hjälpte oss att förfina vårt varumärkes logga och skapa vår symbol, humlan (som fortfarande saknar ett namn…).

Q3 2021  

Bumblebee.nu erbjuder som bekant kringtjänster inom en rad olika områden och i april så gick Jessica och jag gick igenom vårt kontaktnät på personer och deras företag som vi hade positiv erfarenhet av och som vi själva skulle vilja ta hjälp av igen om(/när) behov uppstår. Vi kontaktade dem och erbjöd dessa företag att bli en del av de kringtjänster som Bumblebee erbjuder. Ett av dessa företag fick också erbjudande om att synliggöras i rörligt bildmaterial via vårt Instagram-konto vilket mottogs positivt. Det var den första videon som vi publicerade och några fler videos på företagsledares företag skulle det komma att bli, både med kända ansikten och mindre kända…

Trots att sociala-medier är vår primära plattform att synas på så valde vi att även sponsra en större golftävling i Hälsingland, Elon Masters. Vi ställde också upp med ett Bumblebee-lag. Det var ett fantastiskt fint arrangemang kring tävlingen och vi kommer gärna tillbaks med ett lag till nästa år- men då satsar vi på vinst!

Syns nog att det inte är några proffs som ställde upp- men det får vi bjuda på, för visst är det väl så att huvudsaken är att delta- inte att vinna 😉!?

Vårt allra första Bumblebee.nu-blogginlägg skapades också i slutet av Q3 och egentligen så slutar vårt första Bumblebee-år här då vårt räkenskapsår sträcker sig till sista augusti- men vi fortsätter och sammanfattar även Q4.

 

Q4 2021

Jessica kom, via sitt nätverk, i kontakt med Marketplace Sthlm som Bumblebee.nu inlett ett samarbete med. Ni kan läsa mer om Marketplace Sthlm längre ner på sidan i ett tidigare blogginlägg- vilket fantastiskt initiativ! Vi skulle ha träffat dem i deras lokaler för att överlämna flyers och annat material om Bumblebee men pga. en olycka så kom vi aldrig dit. Förhoppningsvis så får vi till ett nytt möte inom kort och möjlighet att hjälpa de företag som är anslutna hos dem att nå ut till en än större kundkrets.

Samtidigt som Bumblebee-resan fortgår så började Jessica och jag att titta på ytterligare verksamheter och i detta nu så sitter vi med planer på att beredda vår företagsportfölj med ett annat typ av bolag men med en helt annan inriktning. Förhoppningsvis får vi tillfälle att skriva om det. Idén är som sagt fortfarande en ”pappersprodukt” men med lite tur och vilja så hoppas vi att det projektet är möjligt att sjösätta inom en inte alltför lång framtid.

Det blev klart…

Som ni kanske såg i det förra blogginlägget så fick jag för mig att bygga ett pepparkakshus i Bumblebee-anda och här ser ni resultatet- kan bara bli bättre till nästa år 😊!

Bumblebee-inspirerat pepparkakshus, nya (och bättre) tag till nästa år...

 

Ta hand om er nu så hörs vi av nästa år igen! //E

 

 

Publicerat 2021-12-19

Påbörjad summering av det första Bumblebee-året och pepparkakshus

Hej!

Misstänker att de flesta av oss har fullt upp denna tid på året med att hinna avsluta vissa arbetsrelaterade aktiviteter och samtidigt försöka frigöra tid till att inhandla de sista julklapparna (eller kanske de första?), julstädning, julbak och planering till julbordet- och dessutom kanske försöka hinna träffa släkt och vänner på ett glöggmingel eller två. Känner ni igen er?

Det är inte ens två veckor kvar till ett nytt år och jag tänkte försöka sammanfatta vårt första Bumblebee-år i korta(re) drag, uppdelat i två inlägg.

För oss lider det första Bumblebee.nu-året mot sitt slut men faktum är att bolaget bildades redan i början av oktober 2020. Vilket innebar ett förlängt första räkenskapsår för oss.

Q4 2020

Affärsplanen var klar och de inledande diskussionerna med Apptech, det företag som skulle bygga vår webbplats, hade landat. Byggandet av Bumblebee.nu tog fart på riktigt och samtidigt behövde vi snabbt bilda vårt bolag för att kunna ta emot fakturor från Apptech. Vi tog hjälp av Ludvig & Co för bolagsbildningen för att få bolaget på plats så snart som möjligt. Även om vi själva har gjort det ett antal gånger så tar det tid och det var tid vi inte hade och därför beslöt vi oss för att köpa tjänsten.

Bolagsbildningen gick inte riktigt så smidigt som vi hade trott och hoppats på. Finns att läsa mer om det längre ner i tidigare blogginlägg. Kort sammanfattat så godkände inte Bolagsverket de namnförslag som hade skickats in av oss och vi var inte helt överens med dem om orsakerna till att vi fick avslag. Efter många samtal med Bolagsverket så blev det till att helt enkelt tänka om och uppdatera ansökan med annat bolagsnamn.

Q1 2021

Under början av året var det stort fokus på vår webbplats, Bumblebee.nu, den är egentligen skapad i två delar. Vår startsida med dess undersidor skapades först och i steg två så var det fokus på skapandet av den del som jag kallar för vårt företagarregister (förlåt Jessica- vet att du inte gillar att jag kallar det så 😉) men helt enkelt den sida där du som företagare kan marknadsföra ditt företag på och där du som kund kan hitta riktigt driftiga entreprenörer och deras företag.

Skapandet av den första delen innebar en hel del arbete för oss. Det var många sidor som skulle fyllas med text. Vad för information skulle den innehålla? Bredd på textboxarna? Typsnitt? Bilder? Hur skulle språket vara? Just frågan om språket var inte alldeles enkelt… Vi var båda överens om att det inte skulle vara för byråkratiskt. Det skulle vara ett ”lättsamt” språk som skulle vara lätt att förstå för ”gemene man”. Vi påbörjade arbetet men ganska snart blev jag avsatt det uppdraget av min käre kompanjon. Mitt språkbruk ansågs tydligen vara alltför formellt och stelt 😊. Med det sagt så blev jag förpassad till arbetet med den engelska delen av plattformen samt användarvillkor och integritetspolicy! Bumblebee.nu finns som sagt både på svenska och engelska men planen är att utöka till fler språk på sikt, även att vi ska ha möjlighet att förmedla kringtjänster som ges på fler språk är vår starka förhoppning men mer om det längre fram.

Skapandet av del två, ”företagarregistret”, tog mycket längre tid än vad vi först hade räknat med. Den skulle integreras med BankID. Har förstått att det systemmässigt inte var alldeles enkelt att skapa denna sida/portal och mycket tester gjordes i samband med det. Just den delen av webbplatsen är heller inte helt klar idag med koppling till ursprungliga planlagda funktioner. Förhoppningsvis så kommer de sista delarna att synliggöras på sidan om inte allt för lång tid.

Jessica tog ett mycket stort ansvar med att genomföra alla nödvändiga tester. Tur att hon har bra erfarenhet av sådant sedan tidigare och kunde hjälpa mig med att försöka hänga med i allt vad det nu kallades- Systemtester, user acceptance testing, acceptanstester etc. Vi satte också nära och kära i arbete med att testa webbplatsen genom att låta dem klicka sig runt på de olika sidorna och testa att skapa företagarprofiler. Testning och övrigt arbete med siten fortsatte även in i Q2 men vad som hände från Q2 får vi ta i nästa veckas inlägg.

Julbak med ”Bumblebee-tema”

Som barn ”assisterade” jag alltid mormor i det årliga pepparkakshusbygget. Mormor gjorde aldrig någonting halvdant utan inför varje pepparkaksbygge så ritade hon upp skisser på hårdkartong som hon sedan skar ut för att ha som mallar. När pepparkaksdegen sedan (givetvis hembakad från grunden) var utrullad så la hon mallarna uppepå och skar ut delarna till pepparkakshuset. Det gjordes alltid med sådan precision. Vet inte hur många avlånga, smala ”pinnar” som skars ut för att kunna byggas en gärdsgård av och hur vissa delar gjordes i två upplagor ifall det inte skulle bli bra i gräddningen.

Åren gick och traditionen försvann tyvärr, det berodde nog på mig. Jag blev äldre och kanske inte riktigt såg tjusningen med bygge av pepparkakshus…

Men i år så blev jag lite nostalgisk och fick ett infall i att bygga ett pepparkakshus. Har varken kunskap, tålamod eller den estetiska ådran inom mig så som mormor hade men pepparkakshus skulle det bli och temat skulle vara Bumblebee- såklart! Så igår sattes projektet igång med Skogaholms köpedeg, kristyr i tub från ICA och uppritade mallar på bakplåtspapper… Inte alls mormor-style.

Tålamodet tröt kan jag säga men nedan ser ni några bilder på ”skapandet”. Pepparkaksdelarna ville inte riktigt stelna (kanske för tjocka delar?) så det blev till att vänta med glasyren till idag- och monteringen. Ska tydligen gå att köpa någon form av ätbart lim men jag ska försöka mig på det mer traditionella, smällt socker. Fick dock tips av moster att det kan gå att blanda en pasta på vatten och potatismjöl så om jag inte får till det med smält socker så får det bli potatsimjölspastan.

I processen...

Om jag kommer lyckas? Det får ni hålla span på i våra sociala medier, kanske kommer det upp någon bild under julhelgen…

Håll gärna tummarna för det fortsatta bygget!

Ha nu en riktigt bra söndag och TACK till alla er som hjälper oss att växa genom att följa oss i sociala medier.

Jessica och jag vill redan nu passa på att önska er alla en riktigt God Jul.

//E

 

Publicerat 2021-12-12

Julhandel och årets julklapp

Hej!

Inte många dagar kvar nu till jul- och nyårshelgerna, kanske också lite julledighet?!

Veckorna bara springer iväg och jag misstänker att det inte bara är jag som undrar var veckorna tar vägen- hur kan det gå så snabbt…?

Var på stan i helgen för att inhandla några julklappar till det traditionsenliga julklappsspelet och blev glad när jag såg att det var många som var ute och strosade på gågatan med en och annan påse dinglandes på handlederna.

I början av november gick HUI Research ut med deras årliga prognos om hur årets julhandel förväntas bli. Prognosen visade att handeln förväntas öka med 3% under december månad i jämförelse mot förra årets decembermånad. Mycket positiv läsning tycker jag utifrån ett företagsperspektiv. Handeln har gått på knäna under lång tid nu, givetvis med vissa undantag, och många näringsidkare har gått i konkurs. I många städer gapar butikslokaler tomma och vissa tidigare butikslokaler får ny skepnad och verkar till stor del göras om till caféer, restauranger, ”skönhetsvård” som friser- och nagelsalonger. Men hur väl kommer HUI Research prognos att stämma när december månad summeras? Virusvarianten av Corona, Omikron, ökar och i samband med det så har nya rekommendationer från regeringen förmedlats för att minska smittspridningen. Vi ska undvika trängsel i offentliga miljöer. Vad kommer det ge för konsekvenser för näringsidkarna?

Tuff period för många restauranger nu till följd av nya rekommendationer från regeringen

Läser i var och varannan dagstidning om hur det framför allt påverkar restaurangnäringen som har fått många avbokningar från företag och privatpersoner som planerade att ha julluncher/julmiddagar för sina anställda. Maten är säkert redan inhandlad och extrapersonal är anställda. Kan tänka mig att de nya rekommendationerna kanske innebär att man även börjar se över sina julplaner och kanske planerar för att undvika större familjesammankomster till följd av rekommendationerna.

Kommer säkert bli ifrågasatt och misstänker att långt ifrån alla kommer hålla med mig när jag skriver att jag har svårt att förstå de nya rekommendationerna för de personer som är vaccinerade. Anser att det är jätteviktigt att de som är vaccinerade gör sitt bästa för att leva så lika som möjligt så som vi gjorde före Coronan, just för att stötta upp alla småföretagare som går på knäna och som, igen, får se samhället stänga ner mer och mer. Självklart ska vi skydda de personer som av olika anledningar inte kan vaccinera sig men jag kommer i alla fall att göra allt jag kan för att inte behöva ställa in sådant som jag har bokat in i kalendern. Behöver exempelvis en jullunch ställas in så hoppas jag att möjligheten ses över till att catera maten istället.

Årets julklapp

Har ni hört vad årets julklapp blev för någonting? För er som har missat det så är det i år evenemangsbiljetten. HUI, som utser årets julklapp skriver såhär om årets julklapp:

”Efter ett och ett halvt år i socialt ide med hemarbete, videosamtal och mjukisbyxor är det dags för svenskarna att återigen leva livet tillsammans med andra. Från fjälltoppar till fotbollsmatcher, tv-soffan till teaterscenen och videosamtal till verklighet. 2022 kommer präglas av socialt umgänge, rekreation och uppdämt behov av att uppleva. Årets julklapp 2021 är evenemangsbiljetten”.

https://hui.se/arets-julklapp/ (extern länk)

Jag hoppas innerligt att HUIs motivering kommer bli utfallet och att vi kan njuta av många spännande och roliga upplevelser tillsammans snart och genom det skapa bättre förutsättningar för många småföretagare.

I dag är det tredje advent och i morgon är det Lucia-dagen. Hade gärna sett någon Lucia-konsert men har inte kollat upp om någon sådan ges så det blir till att hoppas på ett TV-sänt luciafirande (i år igen 😉).

Ta hand om er!

//E

 

 

Publicerat 2021-12-05

Känslomässig bergochdalbana och vi vill läsa om din vardag som entreprenör

Hej!

Den här veckans blogginlägg blev inte riktigt som planerat. Tanken var att vi för första gången skulle ha gett detta utrymme till en fantastisk person som skulle ha berättad om sin resa från att länge ha tvekat att starta företag- till att slå slag i saken och starta sitt drömföretag- till att välja att avveckla det efter några spännande år som entreprenör. Det var en resa med mycket känslor som jag hoppas att vi kan få läsa om vid ett senare tillfälle.

Tror att jag kan tala för många när jag säger att företagandet är en riktig känslokarusell. Allt från glädje, nervositet, frustration- kanske till och med lite ilska när man känner att man är helt maktlös inför situationer man ställs inför och där man upplever att man ibland är i händerna på myndigheter och inte har någon som helst möjlighet att påverka sin egen situation. Tror också att det många gånger handlar om okunskap som gör att man ibland känner att man inte har kontroll över situationen och som i sin tur leder till frustration och osäkerhet på sin egen förmåga. Tror inte det finns någon entreprenör som aldrig har funderat på om ”det kommer gå vägen”.

Hur ska man göra när vägen framåt inte riktigt ser ut som man planerat för eller när situationer man hamnar i som företagare upplevs som mer omöjliga än att förflytta berg?

Vi på Bumblebee.nu är inga undantag- vi upplever också den här känslokarusellen många gånger. För egen del kan jag ibland känna att det går så fort så att den känslan jag har på morgonen kan vara helt förbytt när kvällen kommer. Ibland räcker det med ett telefonsamtal som inte går som planerat och den där frustrationen kommer och man ifrågasätter om idén verkligen var så bra som affärsplanen visar…? Sen kan det fort vända tillbaks till ren glädje när man har haft ett samtal som kan leda till positiva steg framåt på resan. Hur som helst- vi har haft tur, vi har haft många kloka personer att vända oss till på vår Bumblebee.nu-resa och som har gjort att vi sluppit många fallgropar. Dessutom har vi också förmånen att få samarbeta med några av dem genom att dessa duktiga personer erbjuder sina tjänster via Bumblebee.nu, så om du liksom vi behöver ta hjälp ibland så kan du läsa mer här om vad vi med våra samarbetspartners kan erbjuda företagare för stöttning.

Nu hamnade jag långt från ämnet och det jag tänkte skriva om, vi har ju tänkt att använda denna yta, bloggen, till att ibland låta andra företagare få berätta om sin vardag som entreprenör- gärna med personer från olika branscher. Så om du är egen företagare och skulle vilja skriva några rader om din vardag så tveka inte att höra av dig till oss- eller kanske känner du någon som du tror skulle vilja skriva ett inlägg. Skicka i så fall ett mail till hej@bumblebeesweden.se.

Andra advent

Hörrni- det är redan andra advent idag. Kanske har ni något trevligt adventsfika på schemat? För min del står städning på agendan… Kanske inte den mest roliga sysselsättningen men väldigt skönt när det är klart att kunna börja arbetsveckan med ett rent hem! Får sätta på någon bra (jul)spellista på Spotify på hög volym så den överröstar dammsugaren.  

Dock brukar det se ut så här så fort jag ska göra någonting…

En liten kille som bestämt ska vara i famnen och få uppmärksamhet. Bilden tagen från förra helgen när jag försökte adventspynta lite…

På samma ämne så la Jessica ut en rolig bild på Instagram (@bumblebeesweden) i fredags, tror att ni som är hundägare känner igen er?! En sötnos som gärna ville ha mattes uppmärksamhet- men då under Teamsmötet 😊.

Njut av andra advent!

//Erika

 

Publicerat 2021-11-28

Visste du att humlor inte ska kunna flyga- eller hur är det egentligen….?!

Vi har tidigare vid ett tillfälle skrivit att humlor inte ska kunna flyga i ett inlägg på Instagram. Detta för att vi som företag vill flirta med myten som säger att humlor inte ska kunna flyga med sin stora kropp och förhållandevis små vingar- men trots det så gör de det ända, precis som alla de småföretagare som varje dag gör det omöjliga. Detta är också anledningen till att vår plattform har döpts till just Bumblebee.nu!

Vi har väl aldrig fått så många reaktioner på något annat inlägg än just det inlägget där vi skrev att humlor inte ska kunna flyga. Vi fick mail från upprörda personer som informerade oss om att det var förlegad kunskap och som ”mellan raderna” ville idiotförklara oss. Så klart vet vi att humlor kan flyga och vi har också kännedom om vetenskapens förklaring till det. Om någon av er är nyfiken så förklarar forskarna att humlan kan flyga genom att när den flyger så slår den 180 vingslag i sekunden och efter vart och ett av dem vinklar den blixtsnabbt upp vingens framkant på ett sätt så att det bildas en luftvirvel på ovansidan. Det är denna som ger humlan lyftkraft (text hämtad från Sveriges natur, extern länk). Med inlägget så fick vi lära oss att ”faktafel” engagerar och skapar reaktioner 😉.

För att återgå till val av namn på vår webbplats…. För ett antal veckor sedan så skrev jag här på bloggen om utmaningar som vi på Bumblebee.nu har haft i samband med uppstarten av bolaget. En av utmaningarna var att vi väldigt gärna även ville döpa vårt bolag till just Bumblebee men vi fick avslag från Bolagsverket då de menade att det fanns andra bolag med samma namn som redan bedrev likande verksamhet som vi planerade att göra. Det blev många och långa diskussioner med Bolagsverket och beroende på vem vi talade med så fick vi lite olika svar (kan tilläggas att vi inte höll med dem i deras bedömning då bland annat ett av bolagen sysslade med plast(!) enligt det företagets verksamhetsbeskrivning). En person på Bolagsverket medgav dock att de kan ha gjort en felbedömning tidigare när de beviljade bolagsnamn som gjorde att vi inte hade fördelarna på vår sida. Men nog om det. Vi ville ju komma igång med företaget så snabbt som möjligt så för oss blev det till att hitta på ett annat namn så att vi kunde registrera bolaget och snabbt komma igång med skapandet av vår plattform. Vi kunde inte riktigt släppa namnet Bumblebee hur mycket vi än testade andra namn. Till slut hamnade vi i ett läge då vi behövde ta ett beslut på vad vår plattform skulle heta. Vi hade ju inte riktigt landat i något nytt namn som vi tyckte om och namnet på vårt bolag kunde omöjligen bli namnet på plattformen. Vi behövde ta ett beslut snabbt och valde då att döpa vår plattform till Bumblebee.nu och i samband med det påbörjade vi processen med att ansöka om att registrera det som ett varumärke, väl medvetna om att vi riskerade att behöva lägga ner mycket tid och pengar på att ändra namnet på vår plattform om varumärket inte skulle godkännas.

Att registrera ett varumärke var inte det enklaste. Vilka klasser skulle vi registrera det inom och hur skulle vi tänka? Som tur var så fick vi fantastiskt fin hjälp av personalen på Patent- och Registreringsverket. De la ner så mycket tid och engagemang på att hjälpa oss på bästa sätt.

Vi hade tur och fick i augusti detta år information från Patent- och Registreringsverket att vårt varumärke var infört i varumärkesregistret!

Vi är så stolta och glada över får fina varumärke som vi fått hjälp med att ta fram från de duktiga tjejerna på Jojo the agency.

Visst är vårt varumärke snyggt 😊?

 

Hoppas ni får en bra arbetsvecka.

//E

P.S Visste ni förresten att humlan föredrar gula och blå blommor, det är de färgerna som de ser bäst?!

 

 

Publicerat 2021-11-21

Spännande samarbetspartner och snart Black Friday

Hej,

Hoppas ni har haft en bra vecka!

Det har vi på Bumblebee.nu haft- dock så skulle vi ha haft ett fysiskt möte igår, där vi träffas och stämmer av statusen vad gäller pågående aktiviteter. Ni som har följt bloggen här sedan starten har kanske sett hur det brukar se ut på våra fysiska möten (annars kan ni scrolla ner lite för att se bilder från mötena)?!  Våra sammankomster är lite halvkaotiska tillsammans med våra fyrbenta vänner som gärna vill ha vår uppmärksamhet. I och med att vi träffas så sällan så har vi också alltid så mycket att prata om så det brukar ta ett tag innan vi kan börja gå igenom den inplanerade agendan- dessutom verkar vi vara som Skalman, i Bamse, hela vårt lilla gäng. Matklockan ringer vanligen direkt efter att vi har hanterat första punkten på dagordningen och mitt upp i allt så ringer hundarnas behovsklocka för en promenad. Ja ni hör ju, det är inte alltid det mest tidseffektiva träffarna vi har 😊. Nog talat om det, blev lite utsvävningar här. Skulle ju skriva om vårt inställda möte som var till följd av att det var många inställda tågavgångar mellan Uppsala och Stockholm pga. att SJ, som är en underleverantör till Mälardalstrafik har implementerat ett nytt(?) schemaläggningssystem som skapade stora utmaningar och som har lett till att ett flertal tågavgångar har behövt ställas in. Om jag har förstått det rätt så gäller utmaningarna inte bara på sträckan mellan Uppsala och Stockholm. Hur som helst så ville vi undvika osäkerheten i att inte komma iväg alternativt inte kunna ta oss hem. Så vårt F2F-möte fick ställas in i sista sekunden. Vi hade även tänkt att vi skulle ha tagit lite foton till bloggen men det får bli vid ett annat tillfälle helt enkelt. Varken Jessica eller jag är så bekväma att vara framför kameran så kanske kanske kan det ha varit lite av en lättnandes suck när vi insåg att vi skulle slippa vara framför kameran i helgen….

Ny samarbetspartner  

I förra veckans blogginlägg så skrev jag lite kryptiskt om att vi har mycket saker som är på gång nu. Det mest spännande är att vi har ett samarbete tillsammans med Marketplace Sthlm (extern länk). Imorgon ska vi träffa dom i deras lokaler och lämna informationsmaterial om Bumblebee.nu som deras medlemmar kan ta del av.

Lite av det material som ska lämnas till Marketplace Sthlm

Marketplace Sthlm skriver såhär om sin verksamhet på sin webbplats;

_______________________________________________________________________________________

”Vi erbjuder våra medlemmar stöd för att boosta företagsstarten.

Kvinnliga entreprenörer (med fokus på nyanlända och/eller utrikes födda kvinnor) får en möjlighet att ställa ut sina produkter och tjänster för försäljning, testa marknaden och etablera sitt varumärke. Vi har en exklusiv co-working space och showroom (visningsrum) mitt i Högdalen Centrum.

Vi ger samtidigt tillgång till ett stort nätverk av kontakter, värdefull kunskap, inspiration och verktyg för att underlätta företagandet.  

Hur hjälper vi dig? 
Som medlem får du grundläggande kunskaper inom företagande, motivation att tro på dig själv, eventuellt finansiellt stöd, och coachning inom marknadsföring och försäljning. Du får även grundläggande ekonomisk rådgivning genom våra samarbetspartners.

Marketplace STHLM:s mål är att fler företag och verksamheter ska starta och växa.”

_______________________________________________________________________________________

Precis som Marketplace Sthlm så är även Bumblebees mål att fler företag ska kunna etableras/växa på marknaden genom att ge blivande- och redan existerande entreprenörer bättre och lättare förutsättningar till sitt företagande.

Vi hoppas också att några av de företag som är knutna till Marketplace skulle vara intresserade av att skriva ett blogginlägg här hos oss på Bumblebee.nu, för att ge oss andra en inblick i deras vardag och förhoppningsvis dela deras erfarenheter med oss- både vad gäller utmaningar och framgångar. Så håll utkik!

Black Friday

På tal om att hålla utkik så är det Black Friday nästa vecka och om det mot förmodan är någon som har missat vad det är så är det är en amerikansk ”klämdag” som infaller mellan Thanksgiving och helgen. Det är USAs största shopping- och readag och många menar att det också är startskottet för julhandeln. Denna ”tradition” har som bekant för de flesta av oss även nått Europa och Sverige och är dagen då man kan göra riktigt många bra fynd- då butiker sänker priserna på många av sina varor. Jag har dock noterat att många butiker redan nu har tjuvstartat och kör någon form av ”pre- Black Friday” samt att vissa butiker verkar köra Black Friday-weekend. Denna verkar också följas av cyber Monday som är webbshopparnas motsvarighet till Black Friday, även fast många webbutiker också verkar ha anammat Black Friday…. Vi på Bumblebee.nu vill inte vara sämre och kommer ha ett kanonerbjudande på fredag som du som företagare inte vill missa- så håll utkik på vad det är i våra Sociala medier-kanaler.

Bumblebee.nu i sociala medier

Om du inte redan följer oss i våra sociala medier så skulle vi bli jätteglada om du vill göra det. I skrivandets stund har vi 288 följare på Instagram och vi har en önskan om att vara över 300 stycken följare där innan månadens utgång. Så hjälp oss gärna genom att följa oss!

Instagram: @Bumblebeesweden
Facebook: Bumblebeesweden.se
LinkedIn: Bumblebee Sweden

Hoppas ni får en bra start på nästa vecka! //Erika

 

 

Publicerat 2021-11-14

Vad vill ni läsa om- och vilka vill ni ska skriva?

God kväll i stugorna. Idag är en sådan dag då jag har lite skrivkramp, brukar inte ha så svårt och veta vad jag ska skriva om. Inläggen handlar vanligen om någonting som vi på Bumblebee.nu har haft lite extra fokus på under veckan eller något ämne som har varit uppe för diskussion som även har lyfts här i bloggen.

Idétorka!

Vi på Bumblebee.nu vill ju att så många som möjligt ska kunna ta del av vår resa genom att bland annat följa oss här på bloggen- och gärna vara en del av vår resa genom att du som företagare registrerar din företagsprofil på vår plattform eller ingår ett samarbete med oss, genom att bli en del av våra kringtjänster. Alternativt att du som är i behov av att anlita kompetens som erbjuds på plattformen tar möjligheten att anlita något av de företagen som finns på Bumblebee.nu.

Just nu är det mycket som är på gång- både saker som har en direkt koppling till Bumblebee.nu och som vi förhoppningsvis kan skriva mer detaljerat om redan i nästa vecka samt aktiviteter som har en mer indirekt koppling till företaget och som vi hoppas kan utvecklas och bli ett bra komplement till vår verksamhet. Kanske kan det bli starten till en koncern(?!).

Vill du skriva ett blogginlägg här?

Vi har tidigare skrivit att bloggen inte bara ska vara en plattform för oss att nå ut men information, tankar och åsikter på. Vi vill att den även ska fyllas med texter skrivna av andra personer som representerar andra företag. Med anledning av det så skulle vi behöva ha er hjälp. Vad vill ni läsa om i bloggen? Och vilka vill ni ska skriva? Kanske har du något ämne som du önskar lyfta här i bloggen och är intresserad av att skriva. Hör i så fall av dig till oss på hej@bumblebeesweden.se.

Ta hand om er! //Erika

 

Publicerat 2021-11-07

Vad händer nu- ska vi tillbaks till kontoret?!

Hoppas ni alla har haft en fin Allhelgonahelg!

Själv har jag precis kommit hem efter att ha spenderat några dagar bland Hälsinglands blåa berg- underbart som alltid. Hemresan var inte direkt någon höjdare ur väderlekssynpunkt. Hamnade i, för mig, årets första snöfall som efter några kilometer söderut snabbt övergick till snöblandat regn, samtidigt som temperaturen var nära noll. Väl i Gävle slog det om till regn samtidigt som helgtrafiken började släppa något. När jag satt där i bilköerna som knappt rullade mer än 40 km/h på motorvägen så började jag reflektera över en artikel jag öglade igenom häromdagen. Det var DN (extern länk) som skrev om hur priserna på fritidshus har ökat de senaste åren. Enligt Hemnet toppar Ljusdal, Simrishamn och Kinda listan över de kommuner där fritidshusen har stigit allra mest under de senaste två åren. Tydligen så är det till stor del ”Stockholmarna” som har visat ett ökat intresse för fritidshusen och som också har möjligheten att trissa upp priserna.

Vad är det då som gör att storsdatsborna börjar visa ett allt större intresse för fritidsboenden?

Om jag går till mig själv, som trots Uppsalabo kanske kan titulera mig som storstadsbo(?) och som gärna spenderar mina lediga dagar i en mindre ort i Hälsingland så skulle jag säga att det som lockar mig är enkelheten att leva.  Det är nära till det mesta, både service och fritidsaktiviteter- och kanske det bästa av allt, det går att ta sig till matvaruaffären och fritidsaktiviteterna utan att hamna i långa bilköer eller möjligheten att hitta en parkeringsplats (som dessutom inte kostar skjortan). Vissa av er som läser detta tänker säkert att det i storstaden går att åka kollektivt dit man ska men ibland så fungerar det inte. Att åka buss efter en storhandling med massa matkassar och toalettbalar eller golfbagen efter en golfrunda är inte alldeles enkelt och ska man väga in säkerhetsaspekten så kan jag inte direkt påstå att jag gärna tar en promenad hem efter mörkrets intrång. Dessutom så skulle jag, baserat på min erfarenhet, säga att människorna är vänligare mot varandra och mer måna om sina medmänniskor. Med detta som bakgrund så ställer jag mig frågorna, är jag ensam om att känna och tycka som jag gör och är jag beredd att förändra livet genom att kalla mitt fritidsboende för mitt permanentboende på sikt?

Familj och vänner kan komma och hälsa på men hur skulle det bli med jobbet? Som svar på min fråga ovan så är jag är övertygad om att fler tänker som jag, att det finns stora fördelar med att bo på en mindre ort men att möjligheterna till det är begränsade då arbetsplatsorten är för långt bort för dagspendling.

Dock så är jag helt övertygad om att många arbeten kommer, inom en snar framtid, bli allt mer oberoende av vilken ort som de utförs ifrån. Möten och andra kontakter med kunder och kollegor kommer med all sannolikhet att ske via Teams eller Zoom i en allt större utsträckning- vilket i så fall skulle möjliggöra en större valmöjlighet av bostadsort.

Det skulle heller inte förvåna mig om arbetsgivare som kan erbjuda möjligheten till distansarbete också kommer kunna ha lättare att rekrytera personal än de företag som inte har den möjligheten.

Vissa arbeten kommer aldrig vara möjliga att utföra på distans, tänker främst på tjänstesektorn, men om fler väljer att bosätta sig på mindre orter så kommer det också att finnas en ökad efterfrågan på många tjänster på de orterna.  

Med det skrivet så kanske storhelgstrafiken är ett minne blott om några år- då vi redan bor där vi vill spendera våra lediga dagar.  

Vad tror du?

Mvh //Erika

 

Publicerat 2021-10-31

Halloween- är det ett kommersiellt jippo?

Har ni, precis som jag, haft besök av söta spöken, pumpor och en och annan skräckinjagande odefinierbar figur under helgen som frågat om bus eller godis?

Trots att Halloween infaller en söndag i år (är alltid 31 oktober) så har jag noterat att grannarnas barn smygstartade ”firandet” redan från i fredags…

Höll på att skriva att jag inte vet vad jag tycker om detta relativt nya ”påhitt” men läste att det har firats i Sverige på bred front redan från mitten av 90-talet. Så att påstå att det skulle vara någonting nytt känns såklart fel- om det är någonting som har firats årligen under ca 30 års tid.

Jag som är något konservativ och som tycker att Halloween har tagit alldeles för stort fokus från Allhelgonahelgen kan dock förstå tjusningen med Halloweenfirandet- framför allt utifrån barnens perspektiv. Roligt och säkerligen lite spännande att klä ut sig och sedan gå mellan grannarna och tigga godis.

Halloween sägs ha firats på bred front i Sverige sedan 90-talet

Halloweenfirandet i Sverige

Läste en artikel från 2019 på Svensk Handels hemsida (extern länk) där det stod att varannan svensk uppmärksammar Halloween samtidigt som det i USA firas av två av tre amerikaner.  Dessutom spenderar varje amerikan mer pengar på firandet än vad svensken gör. Vad kan detta betyda? Kan vi misstänka att firandet är här för att stanna och att det kommer bli allt fler svenskar som tar efter amerikanerna och börjar fira denna ”högtid” och dessutom spendera mer pengar på den. Vad tror du? Och om allt fler kommer fira Halloween vad tror vi då att det kommer ha för påverkan på (enligt mig) den allra finaste helgen vi har i Sverige- Allhelgonahelgen?

Oavsett vad man tycker om Halloween, som ibland lite elakt kan kallas för ett kommersiellt jippo så är det ju så att det är någonting som är väldigt bra för många företag- inte minst för dagligvaruhandeln. Enligt Svensk Handel (extern länk) beräknades svenskarna handla Halloweenprodukter till ett värde av lite drygt en miljard kronor och så länge det är någonting som gynnar företagarna så kommer jag alltid att stötta och försvara det kommersiella jippot 😊.

Vad jag däremot aldrig kommer kunna försvara är de bus som utförs och som skadar personers egendomar. Fick för en liten stund sedan information om att några grannar har blivit utsatta för äggkastning på fönsterrutor och fasad. Det är inte ok och kommer a l d r i g att vara det. Ägg riskerar att ha söner fönsterrutor och krossade ägg kan i vissa fall också skada fasaden- framför allt om fasaden är putsad och att åtgärda det på en putsad fasad kan vara mycket kostsamt- dessutom är det inte heller någon garanti att försäkringen täcker en sådan skada. Tro mig- jag vet av egen erfarenhet!

När jag skriver om detta så kom jag att tänka på ett väldigt sött bus som jag själv råkade ut för- för några år sedan då jag inte var hemma. Buset bestod i att få både postlådan och en del av häcken inlindad i (nytt) toalettpapper som fladdrade lite lätt i vinden när jag kom hem.

Från bus till Allhelgonahelgen

Inför Allhelgonahelgen, som firas nästa helg, så vill jag tipsa alla er som inte har möjlighet att besöka era nära och käras gravplatser för att tända ljus. Fonus erbjuder att göra det åt er och dessutom så är det helt kostnadsfritt. En så oerhört fin tjänst som jag tycker förtjänar lite extra uppmärksamhet. Gå in här (extern länk) om ni vill läsa mer om det. Jag är personligen så tacksam för tjänsten. Jag försöker alltid att åka till Falun den helgen (bor i Uppsala) för att tända ett ljus på min farmors grav och ett ljus i minneslunden där min farfar ligger begravd men just i år så får jag tyvärr inte ihop schemat, hur mycket jag än har försökt- så när jag uppmärksammade den fina hjälpen så minskade mitt dåliga samvete något i alla fall. Kommer vara så glad på lördag över att min fina farmors grav inte står i mörker och det är tack vare hjälpen från Fonus.  

Nästa helg tänder vi ljus och tänker på våra ära och kära som inte längre är med oss

Ta hand om er därute och tack för att ni tar er tiden att gå in här och läsa!

Mvh //Erika

 

Publicerat 2021-10-24

Affärsidé- bra eller...?

Går du i tankarna på att starta företag, eller har du ett företag och funderar på om din affärsidé verkligen håller?

Vågar påstå att du inte är ensam om att tro att just din och ditt företags affärsidé är det bästa som någonsin har formulerats sedan skivat bröd kom ut på marknaden. Kanske tror vi att just vår affärsidé är så unik och efterfrågad så att vi missar att göra en ordentlig marknadsundersökning av produkten- varan eller tjänsten, innan vi satsar både tid och pengar på att försöka att få ut produkten på marknaden.

Det finns oändligt med artiklar på nätet som beskriver just vad man som företagare ska tänka på för att lyckas med sin affärsidé. Nästa lika många artiklar finns att ta del av när det kommer till vad man som företagare ska tänka på för att undvika misstagen. Hittade ett inlägg på företagarna.se (extern länk) som listar 60(!) misstag som du som företagare ska undvika. Jag håller med författaren på varje punkt men även om jag gör det så ställer jag mig frågan om det verkligen är möjligt att inte falla på någon punkt?

Vilka risker ska man som företagare våga ta?

Samtidigt som det är så mycket som ska tas i beaktande vid företagandet så kan man också ta del av en annan ”skola” som menar på att man också måste våga chansa och våga ta risker- våga lita på magkänslan. Om alla 60 punkter ska uppfyllas, för att undvika misstag, så finns kanske risken att någon annan hinner före med just din affärsidé- och dessutom av en entreprenör med en större budget som tack vare den kan nå marknaden betydligt snabbare än vad din affärsidé illustrerar. Med det sagt så vill jag inte uppmuntra till att ta onödiga risker men jag vill ändå våga påstå att företagande är synonymt med ett visst risktagande. Jag som förordar både fångrem och fallskärm vill däremot uppmuntra till att aldrig satsa mer pengar (och tid) än vad du har råd att förlora- precis som aktier- aldrig handla för mer pengar än vad du har råd att förlora. Givetvis är vi alla olika och jag misstänker att det finns många som inte håller med mig i detta. Jag är själv ifrån en ”företagar-familj” och har förstått att synen på risk förändras beroende på var i livet man befinner sig.

Några intressanta bilidéer som fick mig att dra på smilbanden   

På tal om affärsidéer så skickade jag en artikel till Jessica i mitten av juni. Det var torsdag och jag hade fått veckans nummer av Uppsalatidningen- en gratistidning som ges ut veckovis till Uppsalaborna. Öglade igenom tidningen som vanligt men fastnade vid en artikel med rubriken ”10 galna biluppfinningar- som aldrig slog igenom”. Kunde inte sluta skratta, artikeln var välskriven och tog upp 10 helt fantastiska uppfinningar som (tack och lov) aldrig blev någon hit. Artikeln tog upp alltifrån fram- och bakvänd bil till bar i handskfacket samt ett önskemål från en Rolls-Royce kund om en guldbeklädd toalettsits i baksätet. Gå gärna in här (extern länk) och läs artikeln- kanske ger den oss andra en boost om att våga satsa på lite djärva företagsidéer eller så tar vi till oss av detta och tänker till en extra gång innan vi låter idéer bli till verklighet.

Behöver du ha hjälp att ta din affärsidé vidare?

Ta hand om er därute och kom ihåg att ni alltid kan vända er till oss på Bumblebee.nu om ni behöver ha hjälp med att ta er affärsidé vidare från just idé till verklighet- så hjälper vi er att komma i kontakt med någon av våra samarbetsparters som kan hjälpa er vidare.

Mvh //Erika  

 

Publicerat 2021-10-17

Månadens Bumblebee-möte F2F

Hej!

Precis hemkommen från vårt månatliga F2F-möte med Bumblebee-gänget. Då vi, eller rättare sagt jag, inte bor i samma stad så försöker vi få till fysiska träffar minst en gång i månaden- och då vi alla har andra arbeten också så blir det oftast så att det är under helgerna vi enklast får till dessa träffar.

Som vanligt när vi ses så har vi förstärkning av Jessica och Peters hundar, den här gången hade vi även mysigt sällskap av Peters ena katt, Elsa. Som Jessica skrev på Instagram (@Bumblebeesweden) så är det alltid lite smått kaotiskt när vi ses :)!

Mysigt sällskap på Bumblebee.nu!

Som jag har nämnt tidigare här på bloggen så går det lite trögt för oss att få in företag som registrerar sig på Bumblebee.nu. Desto fler småföretagare visar däremot ett stort intresse för våra kringtjänster och med anledning av det så diskuterade vi under denna helgs möte hur vi ska skapa mer fokus runt våra kringtjänster. Vi diskuterade också eventuell efterfrågan på fler typer av kringtjänster. Idag erbjuder vi förmedling av:

Är du småföretagare och behöver någon kringtjänst som du inte hittar hos oss? Hör i så fall gärna av dig till hej@bumblebeesweden.se för att tipsa oss om vad vi saknar! Och du- även om du inte är småföretagare men behöver ha hjälp med någonting av ovan tjänster så är du självklart välkommen att höra av dig till oss, så hjälper vi dig att komma i kontakt med lämplig kompetens. Kanske har du en komplicerad deklaration som du behöver ha hjälp med eller så har du kanske varit anställd utomlands och behöver få hjälp med att reda ut frågor kring din pension? Eller så har du helt enkelt råkat ut för samma IT- problem som jag och behöver ha support med att få nätverket att fungera och få den tekniska utrustningen hemma att ”prata” med varandra…

Har du också IT-strul ibland som du inte vet hur det ska lösas...??

 

Systerbolag till Bumblebee.nu?

Vi brinner för det egna företagandet och som ni som läser bloggen säkert redan har förstått (om det nu är någon som har hittat hit vill säga ;)…?) så har vi även före Bumblebee-resan varit egna företagare. Just nu så kliar det i fingrarna att även titta på nya företagsidéer- och även det var ett ämne som fick ta plats på dagens agenda. I kontrast till Bumblebee.nu, som erbjuder tjänster, så har vi inlett planerna på att undersöka möjligheterna vad gäller att bilda ett bolag som säljer produkter.

När vi ”brainstormade” så såg vi även möjligheten i att kunna involvera och hjälpa/anlita företag som idag finns registrerade i vårt företagarregister. För att gå vidare med detta så behöver vi givetvis ta fram en marknadsplan och framför allt göra en realistisk budget för att se om det är ett case vi skulle kunna gå vidare med. OM det är så att kalkylen ser bra ut så behöver vi också testsälja produkten i mindre skala för att se hur den mottas av konsumenterna. Ska bli ett riktigt roligt projekt att räkna på och givetvis så kommer vi berätta mer om det- förutsatt att vi tar idén vidare.

Stolt samarbete med Eliot på Onest Communication

Innan jag stänger ner datorn för kvällen så önskar jag få skriva några rader om Eliot, en riktig hjälte, som arbetar på företaget Onest Communiation och som har hjälpt Bumblebee.nu med marknadsföringen i sociala medier. Eliot är en ung, driftig och otroligt duktig och snäll kille som har gästat SVTs Nyheter i förra veckan. Här* kan ni läsa och se mer av honom och hans mycket gripande berättelse om att som ung växa upp som jude i Sverige.

Tack för att du tar dig tiden att läsa.

Mvh //Erika

*Länk tar dig till extern site, https://www.svt.se/nyheter/inrikes/eliot

 

Publicerat 2021-10-10

Namnförslag och event!

Har ni noterat vår otroligt söta humla som florerar i några av Bumblebees sociala medier-inlägg?

Jessica och jag visste tidigt att vi utöver logotyp och symbol ville ha någonting mer som symboliserar företaget och som var roligt och lite lekfullt- precis som det ska vara när man är småföretagare. Med tanke på vad vi heter så var det en självklarhet att figuren skulle vara i form av en humla! En humla som skulle ha ett snällt och glatt utseende och vara välkomnande och inkluderande. Just ett inkluderande intryck var otroligt viktigt för oss då vi vill att Bumblebee.nu ska vara tillgängligt för alla- både framgångsrika och mindre framgångsrika företag. Vi vill också att de som besöker Bumblebee.nu ska känna att det är en trevlig och inkluderande plats att besöka.  

Varken Jessica eller jag kan direkt skryta om våra kunskaper inom ämnet- vi behövde komma i kontakt med proffs som kunde hjälpa till att skapa det vi visste att vi ville ha- men som vi själva inte kunde skapa. Jessica fick kontakt med två fantastiskt duktiga tjejer som då hade startat ett relativt nytt företag, Jojo the agency, som bland annat hjälper till med grafisk formgivning. Sagt och gjort. Vi fick till ett första möte med dem (via Teams på grund av Pandemin). Vi beskrev vad vi ville förmedla och i all diskussion så landade vi i att de utöver humlan även skulle hjälpa oss att skapa en ny profil vad gällde färger, logotyp, symbol och passande typsnitt.  

Åter till vår humla- han (eller hon…?) har inte fått så mycket utrymme, varken här på Bumblebee.nu eller på våra Sociala medier-plattformar. Även om Jessica och jag tycker otroligt mycket om vårat figurmärke så råder det verkligen delade meningar bland våra vänner och bekanta. Vissa tycker precis som vi medan andra tycker att han ser för barnslig ut och att det för tankarna till en seriefigur för barn. Vad tycker du?

Oavsett vad du tycker om humlan så skulle vi nu behöva ha din hjälp att hitta på ett lämpligt namn- vad ska humlan heta? Vi tror att det är en kille som heter någonting på B- kanske Benny, Ben, Bosse eller Balthazar…? Hjälp oss gärna! Vi kommer också lägga ut samma fråga på Instagram (@Bumblebeesweden) och vem vet, kanske premieras det bästa förslaget 😊!?

Event och mingel
I vecka så var Jessica och jag på ett mycket trevligt och generöst event som företaget Ample anordnade och bjöd in till. Det är inte särskilt ofta som vi går på event trots att det är trevligt och ett bra sätt att ”nätverka” på, lära känna fler företagare och bredda sitt kontaktnät. Här behöver vi bli bättre och lära oss mer av vår duktiga kollega Peter, som jag skulle säga är ett geni när det kommer till att skapa nya kontakter och också sammanföra kontakter som kan ha utbyte av varandra!

Bilder från Ample Launch Event

På tal om att bredda sitt nätverk så var Jessica på ett mycket spännande möte i veckan där vi hoppas att Bumblebee.nu kan hjälpa till och förändra förutsättningarna för många småföretagare. Förhoppningsvis kan vi skriva mer om det här inom kort.

Ta hand om er och kom ihåg att det är rosa månad. Om du har möjlighet så köp gärna rosa produkter för att vara med och stötta i kampen mot Cancer. Jessica och jag gör det!

Mvh //Erika

 

Publicerat 2021-10-03

På vinst och förlust- företagande är ett risktagande

Rutiner i vardagen

Vardagen innebär allt som oftast rutiner. Tidiga mornar, hundar som ska rastas, barn som ska ha frukost, kläder som ska letas fram och så klart är det regn just den där dagen då det är som mest stressigt- och visst ligger de där lämpliga fodrade regnkläderna vackert nerpackade i en kartong i källaren från förra året, frågan är bara var kartongen är…?!?

De sena eftermiddagarna kanske inte heller är något undantag, då det är mycket som ska hinnas med på jobbet och man har knappt hunnit halvvägs med sin to-do-lista. Eftermiddagsmötet drar ut på tiden och de där brådskande mailen/telefonsamtalen man skulle ha svarat på före dagens slut börjar bli allt mer svårt att finna tid till.

Samtidigt som man funderar på hur man ska hinna med alla plikter genom en ”omorganisation” i arbetsplaneringen så plingar det till i telefonen då den privata kalendern påminner om att man har någon aktivitet inbokad, efter arbetstid, som man behöver jäkta vidare till och som inte är möjlig att ställa in med kort varsel. Vad blir resultatet av det? Kanske fortsätta arbetsdagen sent på kvällen, om man har den möjligheten alternativt försöka åka extra tidigt till jobbet dagen efter för att förhoppningsvis komma ikapp med sådant som ligger över en.  

Svårt att få tiden att räcka till? 

Känner någon av er igen sig i beskrivningen :)? Jag tror att vi alla har en plikttrogen gen i oss, vissa mer- andra mindre. Denna gen gör att vi har en yrkesstolthet och vi vill leverera. Visa både oss själva, kollegor och chefer att vi är duktiga, pålitliga och har förmågan att leverera goda resultat oavsett om vi har ett kontorsjobb eller ett hantverksjobb. Vad jag försöker beskriva är att vi gör otroligt mycket för våra arbeten- det kanske rent utav är så att arbetet är en identitet för oss? Ibland gör vi nog avkall på vårt eget välmående bara för att vi tror att det finns en förväntan på oss (som kanske inte ens finns) som gör att vi vill vara andra till lags.

Tänk då om man investerade den tiden, engagemanget, kunskapen och drivet på en verksamhet där du får mer inflytande, möjlighet att förvalta din egen tid och dessutom har ökade förutsättningar att bygga upp någonting som har ett värde och som ger avkastning!

Ångrar man sig?

När jag pratar med egna företagare så är det oftast just precis det här man får höra som är anledningen till att de har vågat ta steget till att starta eget och vara sin egna chef. Man värderar ”friheten” och möjligheten att få sätta sin egen agenda och inte behöva arbeta utifrån beslut som man själv kanske inte stöttar- samt att man ser möjligheten till att kanske tjäna (mer) pengar helt enkelt! Allt börjar ju trots allt med en idé som man tror på och vågar ta vidare just för att man har en övertygelse om att man kan göra det bättre än konkurrenterna eller fylla en lucka på marknaden som saknas.

Att starta ett företag ger inga garantier för att det ska gå bra- finnas pengar till att betala ut lön. Är det värt då att kanske lämna en trygg anställning för att slänga sig ut i ovissheten? Här är vi olika- och tur är väl det, men det jag hör ifrån de som har startat egna företag så är det att de aldrig någonsin har ångrat sig över att de tog det beslutet- att bli sin egen chef. Om det har gått bra för företagen så är det ju svårt och tro att de skulle ha ångrat sina beslut men hur är det då för dem som det inte har gått lika bra för? Jag har aldrig hört att någon av dem har ångrat sitt beslut, de har fått med sig så mycket kunskap och erfarenhet som de inte skulle vilja vara utan.

Att våga ta steget...

Jag tänker på det ibland att det är så mycket vanligare att höra om alla entreprenörer som lyckas med sitt företagande än om de som har haft stora utmaningar och behövt lämna sina drömmar, varför är det så? Jag som egen företagare skulle gärna vilja läsa och höra mer om det- kanske lär man sig till och med mer av att ta del av de svåra resorna med mindre lyckliga slut (även om man själv inte vill att sitt företag ska vara med i det sammanhanget…). Det är ungefär som de personer som vinner massa pengar på nätpoker, dom hör vi talas om men man hör väldigt sällan (eller aldrig) om de som förlorar pengar på det… Anses det vara fult att ”förlora” som entreprenör/egen företagare? Att vara egen företagare är för mig någonting oerhört modigt, samhällsviktigt- du är en samhällsbärare, och jag hoppas och önskar att fler vågar bli det och att ni som redan är det orkar och vågar vara det även i framtiden. Vad skulle Sverige vara utan alla egenföretagare?

Läste en så bra ingress på foretagarna.se* där det står ”….4 av 5 jobb skapas idag i mindre företag. Företagare är jobbskapare, samhällsbärare och välfärdsbyggare.”  Därför hoppas jag att vi tillsammans som är småföretagare och som planerar för att bli det hjälper och stöttar varandra. Alltifrån att vi köper tjänster och varor ifrån varandra till att tipsa och stötta varandra på denna resa- ibland räcker glada hejarop!

Går du i planer på att starta företag eller är du i behov av hjälp kring ditt företagande så kan Bumblebee.nu vara med och stötta- genom att förmedla lämplig hjälp. Läs gärna mer om det här.

 

Mvh //Erika

*https://www.foretagarna.se/kampanjer/jobbskaparna/om-jobbskaparna/

 

Publicerat 2021-09-27

Vad gör Bumblebee.nu som andra inte gör?

Det händer att vi får frågan om vad det är vi gör på Bumblebee.nu och vad det är som är unikt med just våra tjänster?

Egentligen så är inte tjänsterna, var och en för sig, som vi erbjuder särskilt unika- men däremot hur de är förpackade! Vi erbjuder den egna småföretagaren/egenanställde en (1) plats där möjligheten finns att få hjälp och support med sådant som rör det egna företagandet. Dessutom så är vår marknadsföringskanal, företagarregistret, helt kostnadsfritt att registrera sitt företag i. Företagsregistret är någonting som vi marknadsför brett i sociala medier- allt för att småföretagaren ska kunna fokusera på sina verksamheter och slippa lägga dyra pengar på marknadsföring, för att finna potentiella kunder, alternativt se oss som ett komplement till den egna marknadsföringen.

Vår ambition är att inom en snar framtid kunna bredda våra marknadsföringskanaler och också förbättra sökoptimeringen som skulle innebära att våra registrerade företag blir än mer synliga när potentiella kunder är i behov att få tjänster utförda och söker efter det på Google.

Utifrån ett kundperspektiv så erbjuder vi en (1) plats för att finna en bredd av kompetenser/tjänster. Man ska inte behöva googla efter en yrkeskategori i exempelvis Hudiksvall för att sedan få ”träff” på ett företag som erbjuder efterfrågad tjänst men på en helt annan ort än vad man sökt, bara för att det företaget har ekonomiska krafter (och kunskap(?)) att göra sig mer synlig via sökmotorer.

Dessutom har vi, Jessica, Peter och jag, full förståelsen vad gäller vikten av att gå den extra milen för att lyckas nå våra högt satta mål om att bli det självklara valet för både småföretagare, egenanställda och potentiella kunder att hitta varandra. Vi är övertygade om att vi erbjuder en unik plats för både företagare och deras kunder genom vårt sätt att förpacka tjänsterna på och marknadsföra dem!   

Vad kommer först- hönan eller ägget?

Bumblebee.nu är att ses som ett ungt företag där vi fortfarande är i uppstarten. Vi behöver dels ha företag i vårt företagarregister och dels trafik in till registret av potentiella kunder. Men hur gör vi det på bästa sätt? Vår strategi är att i det första steget fylla registret med en bas av företag med geografisk spridning och med olika kompetenser, för att i ett nästa steg nå ut till potentiella kunder där vi berättar att Bumblebee.nu finns och lyfta företagen vi har i registret.

Jag kan med handen på hjärtat säga att vi kanske har varit lite väl djärva och orealistiskt optimistiska när vi har sagt att vi ska ha en geografisk spridning på företag innan vi börjar rikta marknadsföringen mot kunder. Här har vi en utmaning! Vi börjar se svårigheten med att få den geografiska spridningen av företag. Vi ser att de flesta företag som hittar till oss befinner sig kring Mälardalen i huvudsak. Detta innebär att vi kan behöva se över våra kortsiktiga mål och påbörja marknadsföringen mot kunder i Mälardalsregionen samtidigt som vi fortsätter vårt arbete med att få in fler företag till registret som inte har sitt säte i Stockholm med omnejd.

Grattis till våra vinnare!

På tal om företagare i vårt företagsregister så har Bumblebee kört en utlottning på Facebook av ett helt års premiummedlemskap till ett värde av 1699 SEK, ex moms. Vinnarna är;

 • Enfro Sun Club
 • Svensk Trädgård & Städ

Stort tack till alla Er som deltog i utlottningen!

Vi planerar redan nu för fler aktiviteter där du har chansen att vinna fina priser och för att inte missa dem så följ oss på Instagram, Facebook och Linkedin.

Tack för att du tog dig tid att läsa detta inlägg! //Erika

 

Publicerat 2021-09-18

Ekonomi och filminspelning...

Vad har hänt på Bumblebee.nu denna vecka?

Det har varit en vecka som har haft ett visst fokus på de ekonomiska delarna. Då vårt räkenskapsår är mellan 09-01 till 08-31 så innebär det att det börjar bli dags för oss att stänga böckerna för vårt allra första år med Bumblebee! 

Jessica och jag bestämde oss tidigt, långt innan bolaget bildades, att vi skulle anlita en ekonomibyrå för att få hjälp med allt som rör redovisning. Personer i vår omgivning har varit fundersamma till hur det kommer sig att vi tar extern hjälp till detta då vi båda är ekonomer med universitetsexamen. Svaret är enkelt- nog för att vi kan titulera oss som ekonomer men vi är inte redovisningsekonomer. Vi vet vad det handlar om och vi skulle med all säkerhet få ihop allt på korrekt sätt MEN vi vill inte. Vi tycker att det är mycket bättre att de som kan ämnet bättre än oss och som har redovisning till sin profession är mer lämpade att göra jobbet. De kan både göra det bättre och snabbare än oss samtidigt som vi får mer tid över till att fokusera på verksamhetsutvecklingsfrågor och aktiviteter för Bumblebee.nu- allt för att du som företagare eller potentiell kund lättare ska kunna hitta varandra.

Vi vet att det är många egenföretagare som upplever en stress varje månad när skattedeklarationer ska skickas in till skatteverket eller frågor om hur kostnader ska bokföras- vad är egentligen kostnader och vad är investeringar? Vi är inget undantag och med anledning av det så har vi valt att underlätta vårt eget företagande genom att ta hjälp! Alla resonerar inte som oss, det finns många egenföretagare som känner sig bekväma med detta och som dessutom tycker att det är roligt men är du inte en av dem så tycker jag absolut att du ska ta hjälp. Vet du inte var du ska vända dig för den typen av support så hör av dig till oss på Bumblebee.nu. Vi hjälper dig att komma i kontakt med någon av våra samarbetspartners inom redovisning. Kanske Nora på Global Accounting?

Är du en blivande entreprenör men drar dig för att starta eget med anledning av just ekonomifrågorna så hoppas jag att du tänker om och inte låter det få stoppa dig!

Vi har som sagt inte bara fokuserat på ekonomifrågor under veckan. Peter har till exempel träffat en av Sveriges kanske mest kända entreprenörer, Leif-Ivan Karlsson, för att spela in en film med honom. En film där Leif-Ivan berättar om hur han har använt sig av Bumblebee.nu för att nå ut till potentiella kunder.

Om du inte redan har sett filmen så gå gärna in på Bumblebees Facebook- och/eller Instagramkonto så hittar du filmen där. På båda kanalerna heter vi Bumblebeesweden och lämna gärna ett avtryck på våra konton genom att gilla- vi skulle bli jätteglada för det!

Utöver det så har vi fokus på att nå ut till fler företagare med information om att vi finns och att det är kostnadsfritt att registrera sin företagarprofil hos oss- och genom det öka sin synlighet. Om du är en småföretagare och inte har registrerat en företagsprofil på Bumblebbe.nu så gör det och om du känner någon företagare som du tror skulle vilja synliggöra sitt företag mer så tipsa dem gärna om att vi finns!

Idag är det lördag och jag önskar er en riktigt bra fortsättning på helgen!

//Erika

 

Publicerat 2021-09-11

Vårt första blogginlägg

Var ska vi börja berättelsen om Bumblebee.nu?

Hösten 2018 träffades Jessica och jag för första gången på ett kontor i Kista. Vi hade länge känt till varandra men aldrig träffats. Jessica var underkonsult och egen företagare till det företag jag arbetade på då- ett mindre management bolag med uppdrag främst inom telekom-branschen. En dag möttes våra vägar då Jessica, den konsult med de mest prestigefyllda projektledaruppdragen av oss alla, behövde ha hjälp att "scopa" ett projekt. Vi spenderade mycket tid tillsammans under några intensiva veckor och efter många och långa samtal insåg vi båda två att vi delade en dröm- drömmen om att få hjälpa småföretagare och egenanställda att nå ut till potentiella kunder (företag och privatpersoner) utan att behöva ha ett gediget kontaktnät, stor budget till marknadsföring eller behöva betala brokers/mellanhänder för att få uppdrag/tjänster förmedlade.

Vi hade också båda två förstått genom våra vänner och bekanta att sociala nätverk som Linkedin inte var det självklara valet för många yrkeskategorier att hitta sina potentiella kunder via. Med detta som bakgrund så slog vi slag i saken och bestämde oss för att vi behövde skapa bryggan som kunde möjliggöra och underlätta för småföretagaren att synas och nå ut till potentiella kunder utan att det skulle behöva kosta någonting. Genom att inte behöva lägga pengar på marknadsföring och införsäljning så torde även tjänsterna kunna säljas till en något lägre peng- som gynnar kunden! 

För att ytterligare underlätta företagandet så ville vi kunna erbjuda tjänster inom olika kategorier- sådant som vi av egen erfarenhet visste att vi själva har varit i behov av som egna företagare. Med detta som bakgrund så träffades Jessica och jag minst en gång i månaden, ofta fler, för att diskutera hur vi skulle ta vår idé vidare- från idé till verklighet!

I alla beslut vi har tagit, både vad gäller ekonomiska och strategiska, så har vi hela tiden utgått ifrån oss själva och vår erfarenhet. För oss är det viktigt att det vi gör ska vara sjyst och ärligt, vi vill lyfta den egna företagaren/egenanställde och skapa de bästa förutsättningarna för dem utan att det ska behöva kosta någonting.

Hur kan det vara gratis att marknadsföra sig på Bumblebee.nu? 

Vår ekonomiska kalkyl bygger på att få intäkter från våra annonsplatser. Genom att du som företagare registrerar en profil på Bumblebee.nu så skapar den trafik till webbplatsen och genom det så kan vi sälja annonsplatser. Vi förmedlar också tjänster där vi får en liten del av intäkterna med förutsättning att våra registrerade kunder inte behöver betala för det påslaget. Våra nära samarbetspartners slipper själva jaga uppdrag och kan genom det få ut mer debiterbar tid som gör att de inte behöver ta överbetalt för de tjänster som Bumblebee förmedlar. Vi får även intäkter från de företag som väljer att teckna premiummedlemskap. Dessa pengar går främst till att utveckla plattformen. 

Tillbaks till hur allting började

När vi, Jessica och jag, äntligen hade fått vår affärsidé och affärsplan klar (det tog sin tid att fila på detaljerna :)) så gick det väldigt snabbt, vi anlitade ett bolag som fick i uppdrag att bygga plattformen. Parallellt med det så registrerade vi bolaget, dock inte helt problemfritt- men mer om det i ett annat blogginlägg. 

Idag har vi vårt älskade företag som vi är SÅ stolta och glada över- vi vårdar det som om det vore en kär ägodel. Resan från att vi fick brevet från Bolagsverket, som informerade om att de hade registrerat VÅRT företag, till idag är både spännande, rolig, utmanande, brokig och helt fantastisk. Allt detta kommer vi också berätta mer om i kommande inlägg men under denna resa så har vi också haft förmånen att få med oss Peter på Bumblebeetåget. Peter har en lång och gedigen erfarenhet från ledande positioner inom Sales, från både större och mindre företag. Det var dessutom i hans kontorslokaler som Jessica och jag fick sitta på helgerna när vi arbetade med vår affärsidé långt innan Bumblebee bildades. 

Jessica, Erika och Peter. Bild från höstens kick-off som du kan läsa mer om här.

Så vad har vi gjort idag?

Idag träffades vi, Jessica, Peter och Jag för att ha vår månatliga avstämning F2F. Som alltid så är det Jessica, vår VD som håller ställningarna och leder mötena. Det är också hon som förbereder agendan med punkter som gås igenom och dagens huvudämne var frågor kring vår webbplats och dess behov av utveckling.

Peter och Jessica från dagens F2F-möte (även Plutten blev med på bild)

Precis som  så många andra småföretagare behöver vi väga nyttan mot kostnaderna och det är ju så att önskemålen inte riktigt stämmer överens med vad avsatt budget ger utrymme för... 

Vi tre som är huvudpersonerna bakom Bumblebee är alla väldigt olika men någonting som vi alla har gemensamt, utöver intresset för Bumblebee, så är det hundar. Vi är alla stolta hundägare och givetvis är de med på våra möten. Idag hade vi förstärkning av Chanel, Gunnar (som inte kom med på bild) och Plutten.

Fina Chanel                                                Älskade Plutten som kom rusande
                                                                     och också ville vara med på bild...

Vi fortsätter arbetet med Bumblebees utveckling och hoppas att du, oavsett om du är företagare eller potentiell kund till våra registrerade företagare, vill vara med på vår resa till att göra Bumblebee tlll det självklara valet vid marknadsföring av företag eller vid köp av tjänster som Bumblebees registrerade företagare erbjuder.

Väl mött //Erika